РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:23 05.02.2016

Наложено уништавање заражених садница малине

Републичка фитосанитарна инспекција је 24.12.2015. године на подручју Републике Српске пресрела у промету пошиљку садница малине поријеклом из Пољске, те је због сумње у квалитет и присуство штетних организама извршила узорковање садница и након лабораторијских анализа потврђено је присуство штетног организма Агробацтериум тумефациенс.

Увидом у документацију о увозу утврђено је да је у спорна пошиљка увежена преко граничног прелаза Изачић од стране увозника из Мостара, у количини од 211.050 комада садница малине, од којих је значајан дио подијељен пољопривредним произвођачима на подручју Републике Српске и Федерације БиХ, а у моменту контроле у транспорту је затечено 16.000 садница.

Увидом у документацију пошиљке утврђено је ко су корисници којима су спорне саднице већ додијељене, те је фитосанитарни инспектор увознику наложио повлачење из промета и уништавање садног материјала, што значи да је увозник обавезан да трагом сљедивости прикупи саднице од свих крајњих корисника како би се њихово уништавање извршило уз присуство и под надзором фитосанитарног инспектора.

О утврђеном стању и предузетим мјерама обавијештена су ресорна министарства ентитета, Управа за заштиту здравља биља Босне и Херцеговине, као и Федерална управа за инспекцијске послове, ради предузимања мјера из њихове надлежности.

Када је ријеч о унутрашњем промету, републичка фитосанитарна инспекција је до сада у два случаја на подручју општине Челинац налагала уништавање засада малине у укупној количини од око 32.000 садница, а због присуства штетног организма Агробацтериум тумефациенс. Увидом у документацију, утврђено је да су спорне саднице физичка лица набавила од произвођача из Федерације Босне и Херцеговине, те смо и у овом случају обавијестили надлежну федералну испекцију ради предузимања мјера према произвођачу.

Фитосанитарна инспекција Републике Српске приликом увоза врши детаљне контроле садног материјала, што поред прегледа документације која прати пошиљку и визеуелног прегледа садног метеријала, подразумијева и узорковање за лабораторијске анализе. У току 2015. године приликом увоза прегледано је 99 пошиљки разних врста садног материјала од којих су на основу процјене ризика узета укупно 23 узорка и лабораторијским анализама није утврђено присуство штетних организама. На основу наведеног сматрамо да су пошиљке садног материјала које су у 2015. години увезене преко граничних прелаза на којима надзор врши инспекција Републике Српске биле исправне.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh