РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

08:38 13.08.2019

Нестручна примјена ботокса и хијалуронских филера велики здравствени ризик

Републички здравствени и фармацеутски инспектори, протеклих дана вршили су појачан надзор у козметичким салонима са циљем контроле пружања услуга које спадају у здравствене услуге, са акцентом на услуге из области естетске хирургије као што су примјена ботокса и хијалуронских филера за повећање обима усана. Пружање ових услуга подразумијева примјену лијекова и медицинских средстава, а што је дозвољена само у здравственим установама.

Инспектори су у четири случаја утврдили да су козметички салони пружали недозвољене услуге у виду примјена ботокса и хијалуронских филера. Поједини салони су ове недозвољене услуге рекламирали и путем друшвених мрежа или на својој инернет страници и истицали цјеновник таквих услуга.

Инспектори су салонима изрекли мјеру забране пружања ових услуга, а уколико исти не поступе по рјешењу инспектора, запријећена је новчана казна за правно лице у износу од 3.000 КМ до 15.000 КМ, а за одговорно лице у правном лицу и предузетника од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

Ботокс спада у лијекове, а хијалуронски филери у медицинска средства високог ризика и дозвољени су за примјену само у здравственим установама од стране стручних, посебно обучених здравствених радника. Ови производи захтијевају посебне услове транспорта и чувања, а приликом манипулације се морају примјењивати антисептични поступци. Нестручна примјена ових производа за посљедицу може имати разне врсте инфекција, алергијских реакција, а могуће су и трајне деформације на мјесту примјене.

Контроле пружања ових и сличних услуга инспекција ће обављати и убудуће. Апелујемо на грађане да ове и сличне услуге потраже у здравственим установама које врше легалну набавку лијекова и медицинских средстава, које су опремљене и оспособљене за правилно чување и руковање овим производима и које имају стручна лица за постављање индикација, односно контраиндикација за примјену, те брзо реаговање у случају одређених компликација.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh