РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:59 23.09.2016

Обавјештење привредним субјектима: ступио на снагу Правилник о безбједности предмета широке потрошње

Здравствена инспекција обавјештава све субјекте који обављају промет средстава за чишћење вјетробранских стакала на аутомобилима и средстава за одржавање чистоће у домаћинству, да се у малопродаји могу налазити само производи дозвољеног састава, који су заведени у одговарајућу евиденцију Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и који су прописно класификовани, упаковани и обиљежени.

Под средствима за одржавање чистоће у домаћинству, подразумијевају се детерџенти, омекшивачи, избјељивачи, средства за скидање каменца, средства за одмашћивање и прочишћавање одвода, избјељивачи, средства за скидање флека, средства за дезинфекцију у кући и слично.

Због садржаја одређених хемикалија или биоцида, средства за чишћење вјетробранских стакала на аутомобилима и средства за одржавање чистоће у домаћинству могу бити опасна по здравље људи и животну средину, те се на њих примјењују прописи о хемикалијама и биоцидима у погледу класификације производа и обиљежавања опасности. Систем класификације и обиљежавања који је у примјени у Републици Српској усклађен је са Глобално хармонизованим системом Уједињених нација.

Уписом наведених производа у одговарајућу евиденцију Министарства здравља и социјалне заштите, осигурава се да се у малопродаји могу наћи само они производи који су обиљежени и упаковани на начин да током препоручене употребе, те складиштења производа и збрињавања отпада не представљају значајнију опасност по здравље грађана и животну средину.

У зависности од врсте опасности коју представља, производ који садржи хемикалије или биоциде, мора бити обиљежен одговарајућим графичким приказима опасности, обавјештењима о опасности и обавјештењима о мјерама предстрожности како би се кориснику указало на врсту опасности коју производ представља и како би му се дале препоруке на који начин да са таквим производом поступа у сврху превенције појаве штетних ефеката.

С тим у вези, према Правилнику о безбједности предмета широке потрошње који је ступио на снагу, средство за прање вјетробранских стакала не смије да садржи метил алкохол (метанол) ако то средство не садржи и етилни алкохол (етанол). Међутим, и када средство садржи етанол, концентрација метанола не смије прелазити 5% количине садржаног етанола. Ако средство садржи више од 3% метанола мора бити упаковано у амбалажу са затварачем који не могу отворити дјеца и тактилним упозорењем за слијепа лица, а у сврху превенције непрописне употребе и са циљем заштите здравља осјетљивих популација. Напомињемо да су правна лица, произвођачи и прометници наведених средстава, имала на располагњу период од 12 мјесеци да исте ускладе у погледу прописаног садржаја.

Прописи из области хемикалија и биоцида у погледу садржаја, класификације, паковања и обиљежавања производа односе се на све производе који садрже хемикалије и биоциде.

Производи који садрже опасне хемикалије морају у малопродаји бити складиштени одвојено од хране и других роба и ван дохвата дјеце, а на видном мјесту мора бити истакнуто Упутство о елементима обиљежавања и поступања са хемикалијама, намијењено потрошачима, које се може наћи на wеб страници Министарства здравља и социјалне заштите.

Крајњи корисници дужни су да прије употребе прочитају етикете и слиједе упутство које је дао произвођач, нарочито у дијелу евентуално препоручене личне заштитне опреме, начина складиштења, те збрињававања остатака од производа.

Продавац у малопродаји је дужан да на захтјев купца пружи неопходне информације о садржају етикете те информације о опасностима по здравље и животну средину, правилном руковању хемикалијом, мјерама безбједности приликом руковања, мјерама прве помоћи у случају несреће и правилном одлагању те постојању алтернативних производа који су безбједни по здравље и животну средину.

Напомињемо да ће инспектори у наредном периоду забрањивати промет производа који нису заведени у одговарајућу евиденцију Министарства здравља и социјалне заштите. Такође напомињемо да су прописане високе новчане казне за лица која врше промет нерегистрованих и неусклађених производа.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh