РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Одржана друга сједница Одбора за инспекцијска питања

одбор2_малаУ просторијама Републичке управе за инспекцијске послове, 31.07.2013. године са почетком у 13 часова одржана је друга сједница Одбора за инспекцијска питања, чија тема је приоритетно било стање у области заштите на раду у Републици Српској.

С обзиром да је у овој години, у односу на исти период прошле године, дошло до повећања број како тежих повреда на раду, тако и повреда са смртним исходом, Инспекторат је указао члановима Одбора на проблеме у области заштите на раду са којима се инспектори рада сусрећу у свакодневном раду.

Након усвајања Закона о заштити на раду послодавцима је остављен прелазни рок од годину дана да донесу Акта о процјени ризика, међутим у том периоду ништа није урађено на припреми и едукацији како послодаваца, тако и овлаштених организација, па је из тих разлога остао низ проблема који се сада одражавају на стање заштите на раду. Овлаштене организације за послове заштите на раду са доста формализма су приступиле изради Акта.

Чланови Одбора упознати су са чињеницом да у већини случајева Акт о процјени ризика не одговара стварној опасности и штетности на радном мјесту и у радној средини, услијед чега долази до настанка повреда на раду или оштећења здравља, а често и са најтежим посљедицама. С обзиром на такво стање Акт о процјени ризика не служи обезбјеђењу безбједности и здрављу на раду, већ је ријеч о акту којим се само формално испуњавају законске обавезе.

Стање у области заштите на раду отежава и чињеница да није донесена Стратегија безбједности и здравља на раду, која би подразумијевала системски приступ рјешења у овој области - акциони планови свих релевантних институција, питања медицине рада, Акт о процјени ризика, квалитет и квантитет, лиценциране куће, њихов број, квалитет, опремљеност, стручна попуњеност и друго.

Чланови Одбора за инспекцијска питања су заузели јасне ставове који имају за циљ подизање и јачање националне превентивне културе, тј. поштивање права на сигурно и здраво радно окружење на свим нивоима, гдје Влада, послодавци, радници и инспекцијски органи активно учествују у стварању сигурног и здравог радног окружења на основу законом дефинисаних права, одговорности и дужности и гдје је начело превенције најзначајније.

У том правцу, у циљу припреме измјена и допуна Закона о заштити на раду и доношења недостајућих подзаконских аката, предложено је да се анализира постојеће стање у области заштите на раду у Републици Српској и предложе адекватне мјере у циљу превазилажења проблема у тој области.

Намјера је да се кроз поступке инспекцијских контрола, али и кроз дјеловање других органа, укаже послодавцима и привредним субјектима који имају лиценцу за обављање послова заштите и здравља на раду, да изради Акта о процени ризика не приступају формалистички (ради задовољења форме), већ суштински, ради побољшања стања заштите и здравља на раду.

Поред наведеног, на састанку су чланови Одбора поближе упознати и о начину рада инспектора за храну и фитоаснитарних инспектора у спољнотрговинском надзору.

Одбор за инспекцијска питања основан је у складу са Законом о измјенама и допунама Закона о инспекцијама у Републици Српској, којим је предвиђено оснивање Одбора који ће вршити координацију активности и процеса између надлежних представника пословне заједнице у Републици Српској, репрезентативног већинског синдиката, јединица локалне самоуправе и представника Владе о питањима од значаја за примјену закона и транспарентности у вршењу инспекцијског надзора.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh