РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:28 14.10.2008

Одржана конференција о моделима осигурања од несрећа на раду

конференција

У оквиру медијске кампање о безбједности и здрављу на раду у Републици Српској, 7. и 8. октобра 2008. године у хотелу Босна у Бањалуци, одржана је Конференција о алтернативним моделима осигурања од несрећа на раду и обољења у вези с радом.

У уводном обраћању у име организатора, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, присутнима се обратио министар Бошко Томић. Он је истакао да осигурање од несрећа на раду и професионалних обољења која настају у вези са радом није на адекватан начин ријешено у Босни и Херцеговини и Републици Српској, те да ће презентација модела који се примјењују у земљама Европске уније, помоћи да се нађе адекватније рјешење које се може примјенити у домаћој пракси.

Славко Суботић, директор Инспектората Републике Српске рекао је да је осигурање од несрећа на раду повезано са превенцијом повреда на раду и професионалних обољења јер безбједна радна мјеста значе мање несрећа за раднике, што резултује мањим трошковима за послодавце. Директор Суботић је додао да је у стварању безбједних радних мјеста улога Инспектората да помаже и превентивно дјелује, те да по потреби предузима репресивне мјере.

донахју_министар_енесКристофер Донахју, директор пројекта УСАИД ЕЛМО који је подржао ову конференцију, представио је предаваче: Хелмута Енеса, начелника Одјељења за превентиву ББГ/СтБГ-а (Стеинбруцхс- унд Бергбау-Беруфсгеноссенсцхафт) из Њемачке који је одржао презентацију о принципима њемачког система осигурања од несрећа на раду и обољења у вези с радом, Бернарда Пабста, правног експерта из области осигурања ДГУВ-а (Деутсцхе Гесетзлицхе Унфаллверсицхерунг) који је детаљније објаснио како функционише овај систем осигурања у Њемачкој и Волфганга фон Рихтхофена, техничког савјетника Међународне асоцијације инспекција рада (ИАЛИ).

Игор Милуновић, замјеник директора Инспектората Републике Српске присутне је информисао о искуствима стеченим током Прве регионалне конференције инспекција рада Југоисточне Европе, Азербејџана и Украјине, која је одржана у Бугарској.

На конференцији су учествовали: Чедо Ковачевић, помоћник министра Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, представници Републичке управе за инспекцијске послове, Завода за медицину рада и спорта Републике Српске, Савеза синдиката Републике Српске и Института заштите, екологије и информатике Бања Лука.

Као гости на конференцији су присуствовали и представници Инспекције рада Федерације Босне и Херцеговине и Инспектората Дистрикта Брчко.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh