РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Одржана радионица о процјени ризика при увозу роба

Представници Инспектората Републике Српске учествовали су на дводневној радионици под називом „Методологија управљања ризиком код санитарних и фитосанитарних контрола при увозу роба", која је одржана 2. и 3. децембра 2013. године у Сарајеву, у организацији Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), чланице Групације Свјетске банке, а у оквиру Пројекта трговинске логистике на Балкану.

Учесници радионице имали су прилику да се упознају са међународним стандардима и теоријама контрола заснованих на ризику, као и са практичним примјерима из праксе Швајцарске и Македоније. Дио радионице био је усмјерен на дефинисање нивоа ризика по количини увезене робе, анализу тренутног стања, те идентификовање снага и слабости.

У циљу обезбјеђивања прописаног квалитета робе која се увозе на тржиште Босне и Херцеговине и Републике Српске, учесници радионице су се усагласили да је потребно континуирано радити на унапређењу међусобне сарадње свих релевантних институција, што ће допринијети ефикаснијој организацији контрола заснованих на ризику, као и проналаску адекватних рјешења за превазилажење постојећих потешкоћа. Од кључне важности у овом сегменту је, да приступ и принципи процјене ризика буду уједначени на нивоу ентитета и Брчко Дистрикта.

Инспекторат Републике Српске годишње у спољнотрговинском надзору изврши око 140.000 инспекцијских прегледа. Како би контрола приликом увоза била ефективнија, правилна процјена ризика је услов за постизање добрих резултата.

Поред представника Инспектората Републике Српске на радионици су учествовали и представници Федералне управе за инспекцијске послове ФБиХ, Канцеларије за ветеринарство Босне и Херцеговине и Инспектората Брчко Дистрикта.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh