РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:41 20.11.2019

Одржан састанак директора Инспектората и предсједника Савеза Синдиката Републике Српске

Вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Драгутин Шкребић и предсједник Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић одржали су данас састанак на којем су разматрали Нацрт Закона о инспекцијама који је тренутно у процедури.

Директор Шкребић информисао је присутне да је у току анализа коментара и сугестија које су упућене у току јавне расправе о нацрту наведеног закона, а како би се размотрила потреба додатне дораде предложеног текста. Истакао је да је Савеза синдиката Републике Српске један од кључних сарадника и партнера Инспектората Републике Српске, јер и једни и други раде са истим циљем, а то је заштита и унапређење права радника. Борба против сиве економије, рада на црно и кршења радничких права и даље ће остати у фокусу дјеловања инспекцијских органа, нагласио је Шкребић.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић указала је на чињеницу да Закон о раду не може у потпуности бити примјењен јер није донесен колективни уговори, те да закон не пружа довољно инструмената контролним органима како би могли контролисати све области у потпуности. Такође, указала је да Савеза синдиката Републике Српске има одређене примједбе на Нацрт Закона о инспекцијама. Предсједница Мишић, истакла је да се постојеће стање у овој области треба мијењати, те да борба против сиве економије у Републици Српској мора бити јача, те у том смислу очекује подршку контролних органа.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh