РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:38 25.07.2016

Одржан састанак ентитетских инспектората:разматране могућности уједначавања параметара инспекцијског надзора

Инспекторат Републике Српске одржао је у четвртак, 21. јула 2016. године радно-консултативни састанак са Федералном управом за инспекцијске послове, на којем су разматране могућности уједначавања начина рада и параметара инспекцијског надзора, као и синхронизованог дјеловања инспекцијских служби у оба ентитета.

Састанку су присуствовали в.д. директора Инспектората Републике Српске, Предраг Томић, директор Федералне управе за инспекцијеске послове, Анис Ајдиновић, главни инспектори из појединих области надзора и директор Привредне коморе Републике Српске, Драгица Ристић.

Као посебно значајна питања издвојила су се: декларисање хране из увоза и контрола флашираних вода и освјежавајућих пића, контрола међународног транспорта и активности на сузбијању нелегалног превоза, примјена нових Закона о раду који су донешени у оба ентитета, те увоз и промет течних нафтних горива.

Имајући у виду да привредни субјекти из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине међусобно сарађују, да је проток роба и кретање лица између ентитета слободно, од стране инспекцијских органа оба ентитета уочена је потреба за истовјетним начином поступања, како би се контроле вршиле на основу истих параметара, чиме би се смањиле могућности потенцијалних злоупотреба од стране нелојалне конкуренције.

На састанку је између осталог усаглашено да се због повишених температура и начина транспорта флашираних вода, пива, освјежавајућих пића и сокова, на граничним прелазима оба ентитета појача контрола здравствене исправности и квалитета истих приликом увоза, уз обавезно узорковање за лабораторијске анализе, а у складу са истовјетним инструкцијама о поступању.

У области надзора саобраћајне инспекције разматране су активности на сузбијању нелегалног међународног превоза, гдје је донешен закључак да ће се приступити изради упутства о поступању инспекције у надзору нелегалног превоза у међународном саобраћају, у складу са законом прописаним надлежностима ентитета, а како би се обезбиједио једнак приступ у инспекцијском надзору у оба ентитета.

Такође, у области надзора инспекције рада разматране су могућности сарадње и пружања подршке у виду међусобне размјене информација, што је посебно значајно у контролама сузбијања рада на црно и сиве економије, у случајевима када пословни субјекти са сједиштем у једном ентитету буду ангажовани као извођачи радова у другом ентитету.

Представници Привредне коморе Републике Српске су пружили подршку раду контролних органа, чији је основни циљ сузбијање нелегалног рада, раст друштвене дисциплине у примјени прописа уз смањивање оптерећења пословног сектора, раст нивоа свијести субјеката контроле о потреби поштовања прописа, правила и процедура, сузбијање сиве економије, као и развијање културе дијалога.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh