РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:19 03.02.2014

Одступања у области високог образовања сведене на минимум

Републичка просвјетна инспекција је са почетком нове академске 2013/14. године извршила инспекцијске прегледе на свим јавним и приватним високошколским установама. Инспекција ја контролисала да ли је број редовних и ванредних студената уписаних у прву годину првог циклуса студија и прву годину другог циклуса студија у складу са одобреном уписном квотом, да ли су прије почетка зимског семестра високошколске установе утврдиле одговорне наставнике и сараднике, као и организовање испитних рокова за академску 2013/14. годину.

У контролама извршеним на Јавним универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву и јавним високим школама утврђено је да је на појединим организационим јединицама извршен упис одређеног броја студената изнад одобрене уписне квоте. Дјеци погинулих бораца и несталих бораца ВРС, која су положила пријемни испит, а нису се уписала на одређени студијски програм у оквиру одобрене уписне квоте, одобрен је упис у складу са Одлуком Владе Републике Српске.

У свега седам случајева утврђено је да је наставницима одређеним за одговорне наставнике на првом циклусу студија за зимски семестар школске 2013/14. године истекао избор у звање, те је рјешењем наложено да се за одговорне наставнике и сараднике одреде наставници који испуњавају прописане услове за избор у звање.

Такође, на јавним високошколским установама утврђено је да општи подаци о студентима првог и другог циклуса студија за академску 2013/14. годину, нису били ажурно уписани у матичне књиге, те да у досијеима студената нису ажуриране пријаве за полагање испита на којима су оцјењени негативном оцјеном. Рјешењима је наложено да се у року од 30 до 60 дана отклоне ове неправилности и да се ажурирају матичне књиге и досијеи студената. Инспектори су контролисали и рад студентских парламената на јавним Универзитетима.

У контролама извршеним на приватним универзитетима и приватним високим школама утврђено је да је упис студената извршен у складу са рјешењима Министарства просвјете и културе Републике Српске. У односу на одобрене уписне квоте, на приватним универзитетима попуњено је око 34 % слободних мјеста, а на приватним високим школама око 24 % слободних мјеста.

Приватне високошколске установе су Министарству просвјете и културе Републике Српске уредно доставиле податке о студентима уписаним у прву годину студија. Прије почетка зимског семестра, приватне високошколске установе су утврдиле одговорне наставнике и сараднике и утврдиле испитне рокове за академску 2013/14. годину. Прије расписивања конкурса за упис нових студената, утврдиле су висину школарине за све студијске програме.

На основу утврђеног чињеничног стања можемо констатовати да је континуираним радом просвјетне инспекције у протеклим годинама, у сарадњи са ресорним Министарством и другим васпитно-образовним институцијама, стање на високошколским установама у Републици Српској на задовољавајућем нивоу. Утврђене неправилности су симболичне и сведене на минимум.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh