РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:49 18.11.2014

Одузета роба у вриједности од 96.000 КМ

Републичка тржишна инспекција је за девет мјесеци ове године извршила 4.254 контроле, од чега је 1.012 или 24% било са неправилностима. Пословним субјектима изречено је 560 управних мјера у циљу отклањања неправилности, издато је 913 прекршајних налога у вриједности од 475.783 КМ и поднесено пет прекршајних пријава.

Инспекција свакодневно контролише да ли се субјекти придржавају одредби прописа, као што су: издавање рачуна, истицање продајних цијена, декларисање производа и друго. У овим контролама инспектори дјелују превентивно и предузимањем мјера спрјечавају да дође до повреде права потрошача.

У посматраном периоду издавање рачуна контролисано је 3.370 пута и у 410 случајева (12%) утврђено је да пословни субјекти нису испоштовали ову законску одредбу. Најчешће је ријеч о објектима који се баве прометом прехрамбене и непрехрамбене робе, те објектима који обављају дјелатност пружања услуга исхране и пића.

Извршено је 3.414 контрола цијена и у 289 случајева утврђене су неправилности, које су се у око 85 % случајева односиле на истицање цијена, у смислу да исте нису биле видно истакнуте и доступне потрошачима. У мањем броју случајева утврђено је да цијене нису биле формиране на прописани начин или да се трговци приликом продаје нису придржавали формираних и истакнутих цијена.

У 2.623 извршене контроле декларација, у свега 12 случајева утврђено је да њихов садржај није био у складу са законом, те је привремено до отклањања недостатака, ван промета стављена роба у вриједности од 45.637 КМ. Због не посједовања доказа о поријеклу, одузета је роба у вриједности од 96.131 КМ, а најчешће је ријеч о обући и одјећи.

По конкретним рекламацијама потрошача извршено је 47 контрола, од чега је у 23 случаја утврђено да су рекламације биле оправдане. У току вршења инспекцијске контроле 17 рекламација је уважено и ријешено на лицу мјеста, док су у шест контрола инспектори издали пет рјешења и шест прекршајних налога у вриједности од 7.100 КМ. У преосталих 18 контрола утврђено је да рекламације потрошача нису биле оправдане.

У области заштите интелектуалне својине извршено је 36 контрола и у 13 случајева утврђене су неправилности у области посједовања и кориштења компјутерских програма у комерцијалне сврхе, гдје је пословним субјектима рјешењем наложено да отклони неправилности, на начин да изврше легализацију софтвера које користе.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh