РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:51 30.03.2015

Одузети шумски дрвни сортименти у вриједности преко 44.000 КМ

Републичка шумарска инспекција је у 2014. години извршила 1.693 контроле, од чега је 623 или 37% било са неправилностима. Пословним субјектима изречено је 566 управних мјера у циљу отклањања неправилности, издат је 341 прекршајни налог у вриједности од 390.020 КМ, поднесено је пет прекршајних пријава и девет кривичних пријава.

Од укупног броја управних мјера у 165 случајева је извршено одузимање шумских дрвних сортимената у укупној количини од 630,1 м³ чија је вриједност око 44.746 КМ. Одузети шумски дрвни сортименти су у складу са Уредбом Владе Републике Српске предани „Робним резервама".

У случајевима у којима је утврђено да постоји сумња да би се могло радити о кривичним дјелима, те да је за исте потребно провести додатне истраге, обавијештени су Центри јавне безбједности и тужилаштва ради предузимања мјера из њихове надлежности. Центрима јавне безбједности је упућено 56 информација, тужилштвима три, а Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) једна информација.

Контролом услова за обављање дјелатности које морају испуњавати извођачи радова у шумарству, утврђене су неправилности које су се односиле на недовољан број радника, квалификацију радника за руковање одређеним механизованим средствима, посједовање употребних дозвола за постојећа механизована средства и вођење дневника за извођење радова.

У области коришћења шума неправилности су се најчешће односиле на реализацију извођачког пројекта за извођење радова на искоришћавању шума, прекорачење етата и технички пријем радова на искоришћавању шума.

У области заштите шума приоритет је била заштита од биљних болести и штеточина. Крајем 2013. године инспектори су утврдили велики број јајних легала у лишћарским шумама, што је указивало на могућност појаве градације губара и жутотрбе, те су контроле вршене у циљу сузбијања ових појава. За све неправилности су наложене мјере за отлањање истих, о чему је обавијештено и ресорно министарство.

У области примарне прераде дрвета констатовано је значајно смањење броја постројења која се баве прорезом шумских дрвних сортимената, а због захтјева тржишта повећава се број субјеката који врше цијепање огрева. И даље је изражен проблем нелегалног рада постројења за примарну прераду дрвета у Сокоцу и Палама.

У области ловства, у току 2012. године уговори са већином корисника ловишта су истекли, те се истим газдује на основу Рјешења о привременој додијели ловишта на одрживо коришћење. Законом о лову, ловишта се на коришћење дају једном кориснику и исто или његов дио се не могу уступити другом кориснику или га дати у закуп. Инспекција је констатовала да већина шумских газдинстава која су корисници ловишта крше ову одредбу. Готово сва ловишта која су дата на коришћење шумским газдинствима имају неку врсту уговора са локалним удружењима, па чак и са више њих. Недозвољена средства која су коришћења у извршењу лова су констатована у дава случаја и иста су одузета.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh