РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

17:04 19.09.2013

Одузето око 1.036 м3 шумских дрвних сортимената

Републичка шумарска инспекција је у претходном периоду интензивирала контроле објеката за примарну прераду дрвета. С обзиром на природу посла ових објеката, који углавном зими не раде, пракса је да се у вријеме интензивније сјече у љетном и јесењем периоду, појачају контроле у овој области.

У извјештајном периоду за осам мјесеци ове године републичка шумарска инспекција је извршила укупно 1.091 контролу.

У области примарне прераде дрвета извршено је 206 контрола, од чега су инспектори у 46 случајева утврдили неправилности и издали 16 Рјешења о отклањању неправилности, у 18 случајева извршено је одузимање шумских дрвних сортимената у количини од око 1.036 м3 чија вриједност се процјењује на 99.531 КМ. У седам случајева забрањен је рад постројењима за примарну прераду дрвета, а због почињених прекршаја издато је 39 прекршајних налога у вриједности од 51.020 КМ и поднесена је једна кривична пријава. Такође, упућен је велики број информација надлежним Центрима јавне безбједности и Тужилаштвима о сумњи да би се у одређеним ситуацијама могло радити о кривичним дјелима, а да је за исте потребно провести додатне истраге.

Одузети шумски дрвни сортименти су у складу са Уредбом Владе Републике Српске предани Робним резервама Републике Српске.

Контролама је утврђено да затечени шумски дрвни сортименти нису били жигосани, обројчени и снабдјевени отпремним исказом, нису били евидентирани у овјерену књигу евиденције, да поједини субјекти не посједују одобрење за обављање дјелатности, као ни и главни технолошки пројекат.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh