РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:54 03.07.2018

Организован састанак о одржавању плутајућих мрежа на акумулацији Бочац

Због дјелимичног функционисања мреже за прикупљање плутајућег отпада на акумулацији Бочац, а цјенећи њен значај за све низводне кориснике вода водотока Врбас, Инспекторат Републике Српске иницирао је и одржао састанак са представницима свих релевантних институција и привредних субјеката у циљу изналажења што ефикаснијег рјешења.

Састанку који је одржан 03.07.2018. године су поред представника Инспектората Републуке Српске на челу са Данијелом Батар, вршиоцем дужности директора Инспектората, присуствовали представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Фонда за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Републике Српске, Града Бања Лука, Водовода Бања Лука, Хидроелектране Бочац, ЈУ Института за јавно здравство Републике Српске, ЈУ Воде Српске, Еко-центра Бочац језеро, општине Мркоњић Град и општине Лакташи.

Мирослав Танасић, главни републички водни инспектор одржао је презентацију и упознао присутне са тренутним стањем плутајућих мрежа. Контролни органи Инспектората Републике Српске и Града Бања Лука извршили су заједнички надзор функциналност плутајућих мрежа. Утврђено је да се на самој акумулацији Бочац налази више стотина метара кубних разног плутајућег отпада чије уклањање и селектовање се врши веома споро.

Учесници састанка усагласили су се да је потребно пронаћи функционалне правне и финансијске модалитете, који ће уз учешће свих релевантних институција и привредних субјеката омогућити несметано функционисање предузећа Еко-центар Бочац језеро, које управља плутајућим мрежама.

С обзиром да се Еко-центар Бочац језеро, налази на граници Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, те да већина отпада долази из општина које се налазе узводно, на састанку је закључено да је у рјешавање овог проблема неопходно укључити и надлежне институције Федерације Босне и Херцеговине. Такође, на иницијативу Инспектората Републике Српске договорено је да се у наредним данима одржи још један састанак у Хидроелектрани Бочац и да се обиђе спорна локација на којој су постављене плутајуће мреже, а како би се договориле конкретне активности на рјешавању проблема.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh