РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Пилеће месо из Пољске није дистрибуисано у Републику Српску

Поводом информације да је у смрзнутом пилећем месу из Пољске утврђено присуство салмонеле, републичка ветеринарска инспекција обавјештава јавност да спорна сировина није дистрибуисана на територију Републике Српске. Ријеч је о смрзнутом механички откоштеном месу које се користи искључиво за прераду и производњу и као такво се не налази у малопродаји и није доступно потрошачима.

Инспекторат Републике Српске је 20. маја од Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине запримио обавјештење да је у оквиру службених контрола код произвођача Предсиебиорстwо Дробиарские Грзогорз Wyребски, Wроблеw 51, 98 - 285, Wроблеw, Поланд, утврђена сумња на присуство салмонеле у смрзнутом пилећем месу. Ријеч је о производу Мрозонy МДОМ з курезака, Мрозонy МДОМ /БАДЕР/ з курезака 3 Мм, рока трајања до 31. јула 2014. године, укупне нето тежине 21.015 килограма.

Увозник за Босну и Херцеговину је Алпен-МИТ из Широког Бријега. У контакту са надлежним инспекцијским службама западнохерцеговачког кантона потврђено нам је да је контролом код увозника констатовано да увезене сировине користи искључиво у властитој прерађивачкој индустрији, да није било даље дистрибуције спорних сировина, те да је инспекција предузела све прописане мјере у циљу заштите здравља становништва.

У складу са важећим прописима смрзнуто месо може се користити искључиво за прераду и израду производа од меса и не смије се користити у продаји као свјеже месо након одмрзавања. Произвођачи су дужни документовати и означавати сваки корак производње путем сљедивости, од улаза сировине до излаза и дистрибуције готовог производа.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh