РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:35 22.10.2019

По налогу инспекције уништена 43 комада небезбједних производа

Републичка тржишна инспекција је у овој години извршила 44 контроле проактивног надзора непрехрамбених потрошачких производа који се прометују на тржишту, у којима су контролисана 43 различита модела производа. Контролисани су електрични фенови, свјетиљке, дјечије ходалице, дјечије столице за храњење, плутајућа помагала и плутајући производи за рекреацију, ручне брусилице и други.

Од 40 узорка производа, за које су до сада завршене лабораторијске анализе, код 26 типова производа утврђена су различита одступања од прописаних услова. У случајевима када је ријеч о административним недостацима, као што је недостатак упутства за употребу, непотпуна декларација или слично, инспекција је наложила отклањање недостатака, након чега су субјекти извршили усклађивање 665 комада производа како би испуњавали прописане норме.

Због неусклађености које се нису могле отклонити, као што су ризик од струјног удара или неадекватна заштитна функција са тржишта је повучено и уништено 43 комада производа (шест дјечијих столица за храњење, 12 електричних свјетиљки, два фена за косу и 23 плутајућа производа за рекреацију).

Надлежне инспекције ентитета и Брчко Дистрикта, већ годинама уназад у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ реализују проактивне контроле непрехрамбених потрошачких производа, а у смислу примјене Закона о општој безбједности производа и припадајућих подзаконских аката.

На основу Годишњег плана за 2019. годину планирано је испитивање око 70 различитих модела од 20 различитих група производа као што су: играчке са ласерским лампама, тротинети, свјетлосни ланци, заштитне кациге, плутајућа помагала, собне гријалице и други.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh