РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:48 17.05.2019

По налогу инспекције уништено 20 небезбједних електричних производа

По налогу републичке тржишне инспекције са тржишта Републике Српске је повучен и уништен 21 електрични производ који није испуњавао услове прописане Законом о општој безбједности производа и подзаконским актима.

Наиме, Инспекторат Републике Српске у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ, реализује проактивне контроле непрехрамбених потрошачких производа. У до сада реализованим активностима надзора за ову годину, завршено је испитивање електричних фенова за косу и електричних свјетиљки опште намјене. Вршене су административне и визуелне контроле производа, те узорковање за лабораторијско испитивање.

Контролисана су по четири различита модела од оба производа. У једном случају неусклађености су утврђене код електичних фенова и у два случаја код електричних свјетиљки опште намјене. Због неусклађености које се нису могле отклонити, као што су ризик од струјног удара, пожара или неадекватна заштитна функција уништена су три комада електичних фенова и 18 комада свјетиљки.

На основу Годишњег плана за 2019. годину планирано је испитивање око 70 различитих модела од 20 различитих група производа као што су: играчке са ласерским лампама, тротинети, свјетлосни ланци, заштитне кациге, плутајућа помагала, собне гријалице и други.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh