РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:19 11.07.2018

По налогу инспекције уништено више стотина небезбједних играчака

Републичка здравствена инспекција је у овој години на основу споразума Инспектората Републике Српске и Агенције за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине вршила контролу и узорковање предмета опште употребе са тржишта, ради лабораторијског испитивања безбједности за људску употребу. Ријеч је о пројекту који се континуирано проводи дужи низ година.

У оквиру овогодишњег мониторинга акценат је стављен на производе намијењене за дјечију употребу. Инспекција је поред провјере докуметације вршила органолепрички преглед производа (изглед, паковање, декларација) и узорковање за лабораторијске анализе. На основу процјене ризика идентификују се потенцијалне неправилности код различитих врста производа, те се анализама захтијева испитивање управо тих параметара.

Узето је укупно 14 узорака предмета опште употребе и то: четири врсте бочица за бебе ради испитивања на садржај бисфенола А (БПА), три модела сиперака за бебе ради испитивања садржаја фталата, три модела дјечијих лутака, три модела играчке коњић пони и један модел играчке на надувавање, такође ради испитивања садржаја фталата. Узорковани производи поријеклом су из различитих земаља Кине, Турске, Тајланда, Холандије, Велике Британије, као и из домаће производње.

Од 14 испитиваних узорака, лабораторијском анализом је доказано да три узорка дјечјих играчака нису безбједни за употребу због недозвољеног садржаја фталата, на основу чега је уништено 573 комада небезбједних играчака.

Највећи ризик код играчака представљају ситни дијелови који се лако одвајају, дјечје играчке са магнетима због опасности од гутања магнета, садржај фталата, оштри дијелови који могу изазвати повреде дјеце и непријатан мирис играчака, лако извлачење нити и косе, те лако скидање боје.

Родитељима препоручујемо да приликом куповине производа за дјецу прије свега провјере информације наведене на декларацији, назив произвођача и земљу поријекла и да не купују исте уколико нема свих потребних података. Такође, родитељи би требали да поштују препоруке произвођача о старосној доби за коју је производ намијењеа (нпр. уколико на производу пише није прикладан за дјецу млађу од 3 године).

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh