РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:23 05.11.2013

По налогу инспекције уништена амброзија на 377 хектара

Републичка пољопривредна инспекција је у сарадњи са градском/општинском пољопривредном инспекцијом у току 2013. године спроводила активности на уништавању коровске биљке амброзије у складу са одредбама Закона о пољопривредном земљишту и Одлуком Владе Републике Српске о мјерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзије. Поред штета које амброзија наноси као коров у пољопривредној производњи полен амброзије је један од најјачих познатих алергена.

Инспекцијске контроле интезивно су вршене у периоду од јула до септембра у циљу сузбијања и уништавања ове коровске биљке прије него што иста дође у фазу цвјетања.

У току ове године републичка и општинска пољопривредна инспекција, извршила је преко 430 контрола у овој области и наложила физичким и правним лицима да изврше уређење пољопривредног земљишта укупне површине од око 377 хектара. Активности инспекције усмјерене су на стављање тих површина у функцију пољопривредне производње и самим тим даље спречавање појаве коровске биљке амброзије.

Имајући у виду да је амброзија рудерални коров те да поред пољопривредног земљишта настањује запуштена и неуређена земљишта, посебна пажња у контролама била је усмјерена на запуштено пољопривредно земљиште. У складу са законским одредбама власници пољопривредног земљишта дужни су исто редовно обрађивати, те ако га не користе дуже од једне економске године, омогућити његово коришћење давањем у закуп или на други начин.

Ефекти ових контрола далеко су већи, јер је велики број физичких и правних лица сазнавши за појачане активности пољопривредне инспекције сам извршио уништавање амброзије, нечекавши налог инспектора.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh