РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:55 17.10.2011

Почела кампања „Стоп крађи интелектуалног власништва“

пресс_кампања_малаПоводом почетка медијске кампање под називом „Стоп крађи интелектуалног власништва!", 17. октобра 2011. године у Инспекторату Републике Српске одржана је конференција за новинаре.

Кампању проводи Инспекторат Републике Српске у сарадњи са Генералним секретаријатом Владе Републике Српске, уз подршку УСАИД пројекта „Заштита права интелектуалног власништва".

Живан Делић, вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске истакао је да је питање заштите интелектуалног власништва садржано у Споразуму о стабилизацији и придруживању Босне и Херцеговине и Републике Српске Европској унији. Анексом ВИИ овог Споразума регулисане су обавезе у погледу заштите права интелектуалног власништва, у смислу прихватања правних тековина Европске уније, у окви­ру ко­јих зна­чај­но по­дру­чје при­па­да ауторским и сро­дним пра­ви­ма, па­тен­ти­ма, те ин­те­ле­кту­ал­ном вла­сниш­тву уопште.

„Овај проблем је присутан и у развијеним земљама Европске уније и земљама региона и свјесни смо да ће борба за сузбијање злоупотребе интелектуалног власништва бити дуготрајан процес, али то нас не спречава у нашем дјеловању и Инспекторат Републике Српске ће одлучно подржати овај сегмент путем свих видова инспекцијског дјеловања", изјавио је Делић.

Циљ медијске кампање је информисати грађане о значају заштите права интелектуалног власништва, који су бенефити легалног рада, али и са каквим санкцијама се могу сусрести пословни субјекти који тенденциозно крше закон.

пресс_кампања2_малаБорка Суртов, главни републички тржишни инспектор нагласила је да је новим сетом прописа у области интелектуалног власништва право надзора у дијелу промета роба и услуга дато инспекцији надлежној за контролу тржишта у Републици Српској.

„Инспекцијске контроле ће у првом периоду бити превентивног карактера. У случајевима гдје утврдимо неправилности изрицаћемо корективне мјере у смислу рјешења за отклањање недостатака са адекватним роковима", појаснила је Суртов.

Заштићено интелектуално власништво постаје предмет легалне трговине, доприноси сузбијању сиве економије и нелојалне конкуренције, те превенцији неовлашћеног коришћења.

Горан Вранић, начелник Одјељења за планирање, информатику и информисање Инспектората Републике Српске указао је на потенцијалне опасности проузроковане коришћењем нелиценцираних рачунарских програма.

„Корисници нелиценцираног софтвера, који је често преузет са пеер-то-пеер мрежа или портала за дијељење електронских садржаја, нису безбједни приликом коришћење овог софтвера и врло лако могу постати жртве високотехнолошког криминала", нагласио је Вранић.

Према истраживању асоцијације Бусинесс Софтwаре Аллианце стопа софтверског пиратства у Босни и Херцеговини и Републици Српској у 2010. години износи 66% и у односу на 2009. годину остала је непромјењена, док се комерцијална вриједност вриједност инсталираног пиратског софтвера процјењује на 13 милиона америчких долара.

Крсто Грујић, руководилац Сектора за информационе технологије у Генералном секретаријату Владе Републике Српске рекао је да је Влада Републике Српске подржала ову кампању, наводећи да у свијету годишњи губици, само због софтверске пиратерије, износе око 59 милијарди долара.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh