РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Појачана контрола лако кварљивих намирница

Републичка инспекција за храну свакодневно контролише храну приликом увоза, као и производњу и промета хране у унутрашњем промету.

Пракса је да се за вријеме високих дневних температура интензивирају контроле производње и промета хране, а приоритет се даје објектима у којима постоји већи ризик од тровања храном. То су објекти брзе хране, посластичарнице, објекти у којима се производи сладолед, ресторани у студентским и ђачким домовима, експрес ресторани, роштиљнице и сл.

У периоду високих дневних температура у појединим врстама хране долази до бржег размножавања бактерија и излучивања бактеријских токсина због чега може доћи до тровања храном. Нарочито погодне намирнице за развој бактерија су месо и прерађевине од меса, млијеко и млијечни производи, мајонезе, јаја, сладолед, колачи нарочито са кремовима.

Републичка инспекција за храну је за пет мјесеци ове године у области производње и промета хране извршила 368 контрола. Контролисани су разни објекти као што су пекаре, роштиљнице, пекотеке, пицерије, ресторани, продавнице и друго. Инспектори су контролисали хигијенске услове објекта и околине, опреме, исправност расхладних уређаја, начин чувања хране у односу на декларисане услове, хигијенске поступке запослених, доказе о здравственом стању и додатној едукацији лица која раде са храном, декларације и сензорна својства хране, испитивање хране путем овлашћених лабораторија, вођење евиденције о анализама и друго.

Инспектори су у 192 контроле утврдили неправилности које су се најчешће односиле на испуњеност услова у вези са кадровима и условима објекта у производњи, надзор над запосленим лицима у смислу редовних санитарних прегледа и похађања додатних едукација о хигијени хране, испитивање хране и вођење евиденција, усклађеност декларација и слично.

Утврђивање здравствено неисправне хране је много рјеђе од утврђивања разних неправилности које за посљедицу могу имати неисправну храну као што су горе поменуте. У свим ситуацијама када се констатују неправилности било да се ради о пропустима у одржавању хигијене, неправилној манипулацији са храном, клицоноштву код лица која раде са храном и слично, инспектори предузимају мјере.

У посматраном извјештајном периоду субјектима контроле издато је 157 Рјешења о отклањању неправилности, изречено 10 мјера забране и наложено једно уништавање хране. Због почињених прекршаја издато је 66 прекршајних налога у вриједности од 54.000 КМ и поднесено 12 захтјева за покретање прекршајног поступка пред надлежним судом.

Приликом куповине грађани треба да обрате пажњу на изглед, боју, мирис, конзистенцију и друга сензорна својства хране. У случају да примијете неисправну храну или неадекватно чување у продајном објекту требају одмах обавијестити надлежну инспекцију у својој општини. Напомињемо да купац увијек треба захтијевати рачун за купљену робу јер је рачун доказ да је та роба купљена у том објекту.

Велику пажњу грађани морају посветити припреми и чувању хране у домаћинству. У периоду са високим температурама храна се мора чувати на ниским температурама у тзв. хладном ланцу. Храна која је термички обрађена и чува се ради послуживања, мора се одржавати у тзв. топлом ланцу односно загријана изнад 65 степени Целзијуса.

Свјетска здравствена организација препоручује десет златних правила за безбједну храну, а то су:

  1. Одабрати безбједан поступак обраде
  2. Храну темељно термички обрадити
  3. Припремљену храну одмах јести
  4. Термички обрађену храну брижљиво чувати
  5. Темељито подгријавати кувану храну
  6. Спријечити контакт сирове и термички обрађене хране
  7. Често прање руку
  8. Беспријекорна чистоћа кухињског прибора
  9. Заштита хране од инсеката, глодара и других животиња
  10. Користити хигијенски исправну воду

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh