РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:06 20.10.2020

Појачане контроле инспекције усмјерене на заштиту здравља становништва

Након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Ален Шеранић и вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Драгутин Шкребић, одржали су конференцију за новинаре на којој су упознали јавност са новим мјерама које су утврђене у циљу сузбијања ширења вируса корона у заједници.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Ален Шеранић рекао је да се до 16. новембра забрањује окупљање више од 10 особа, што се првенствено односи на приватна окупљања, као што су рођендани, свадбе, крштења, а што ће контролисати комунална полиција и полиција. Такође, забрањује се и музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће.

Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је данас да је ношење заштитне маске обавезно и на отвореном, осим за дјецу млађу од седам година, лица са посебним потребама која не могу сама да скину маску и за вријеме спортских активности.

Вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Драгутин Шкребић рекао је да ће све инспекцијске службе бити ангажоване на спровођењу нових мјера Републичког штаба за ванредне ситуације. Истичући да циљ инспекције није кажњавање, већ да се поштују прописане мјере заштите од вируса корона како се епидемија не би ширила, Шкребић је још једном позвао привредне субјекте да се придржавају прописаних мјера и да се не излажу ризику од кажњавања. Заштита јавног здравља је приоритет у односу на интересе појединаца и свако неодговорно понашање биће строго санкционисано.

Он је навео да су инспекцијски органи од протеклог викенда почели и забрањивати рад објектима за које је утврђено да су кршили прописане мјере, јер је ово овлаштење инспекторима дато допунама Закона о заштити становништа од заразних болести које су ступиле на снагу прошле седмице. Иако је Инспекторат Републике Српске са ступањем допуна закона на снагу информисао јавност и субјекте контроле о новим мјерама које ће се предузимати, поједини ипак нису озбиљно схватили ситуацију, јер су инспектори већ првог викенда примјене нових одредаба закона, забранили рад за 11 угоститељских објеката на седам дана. Субјектима за које се утврде да су поновили прекршај следећа забрана рада изриче се на 15 дана, додао је Шкребић.

Према његовим ријечима све мјере се проводе како Република Српска не би дошла у тешку финансијску ситуацију затварањем свих финансијских активности. Циљ је заштита људи и економије, редовна исплата плата, пензија, социјалних давања и да се сачувају болнички капацитети.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh