РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:26 02.09.2015

Појачане контроле у области сузбијања рада на црно

Републичка инспекција рада је прошле седмице 25. и 26. августа, вршила појачане контроле у области сузбијања рада на црно у Републици Српској. Извршено је укупно 156 контрола, у којима је затечено 265 радника, од чега послодавци са 56 радника примљених на рад нису имали закључен уговор о раду и нису пријавили раднике на обавезне видове осигурање. Због почињених прекршаја послодавцима је издато 46 прекршајних налога у вриједности од 86.600 КМ.

У циљу откривања неправилности које се не могу утврдити у редовном радном времену, рад инспектора био је организован у поподневним и касним вечерњим часовима.

Контроле ће се наставити и у наредном периоду и вршиће се у свим смјенама, у радне али и нерадне дане. Скрећемо пажњу послодавцима да ће инспектори предузимати све законом предвиђене мјере и да неће узимати у обзир никаква оправдања за евентуално незаконито запошљавање.

Законом о раду Републике Српске уколико послодавац прими на рад радника, а да претходно није закључио са њим уговор о раду и није га пријавио на обавезне видове осигурања, прописана је казна у износу од 2.000 КМ до 15.000 КМ.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh