РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:13 08.06.2018

Појачана контрола јагода у домаћој производњи

Пољопривредна инспекција настоји да у контроли воћа и поврћа проводи циљане активности у складу са сезинским карактером појединих врста, те је у претходном мјесецу на терену вршен појачан надзор примарне производње јагода. Док је у протеклим годинама већа пажња била усмјерена на готов производ спреман за конзумацију, у овој сезони контролни органи су капацитете усмјерили на примарну производњу, пратећи пут од њиве до трпезе.

Акценат у контролама био је усмјерен на употребу пестицида, вођење евиденција о сваком третирању биља и биљних производа пестицидима, те поштивање каренце, односно времена које треба да протекне од третмана до употребе производа.

Надлежна инспекција је у току мјесеца маја извршила 44 контроле примарне производње јагода на територији цијеле Републике Српске, којима су обухваћени засади укупне површине од 18,7 хектара. Поред провјере прописаних евиденција, врсте средстава која користе домаћи произвођачи, поштивања принципа добре пољопривредне праксе, инспекција је у складу са процјеном ризика вршила и узорковање јагода за лабораторијске анализе.

ЈУ Пољопривредном институту Републике Српске достављено је девет узорака на испитивање, код којих на основу резултата нису утврђени остаци пестицида изнад максимално дозвољених концентрација.

Такође, редовне контроле врше се и приликом увоза воћа и поврћа, те је према подацима за први квартал ове године приликом увоза узето 414 узорака различитих врста воћа и поврћа за лабораторијске анализе, док су у прошлој години узета 1.133 узорака. Сви испитивани узорци су оцијењени као исправни и усклађени са законом прописаним параметрима.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh