РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:36 14.08.2023

Појачана контрола туристичких агенција

Обзиром да је у току сезона годишњих одмора, пракса републичке тржишне инспекције је да пред почетак и у току сезоне врши појачане контроле путничких агенција. Примарни циљ ових контрола је да се пословање субјеката одвија у складу са законом, што директно утиче на кориснике ових услуга и њихова права која пристичу из уговора закључених са агенцијом.

У протеклом мјесецу извршено је 26 контрола туристичких агенција, од чега је девет било са утврђеним неправилностима. По том основу донешено је седам рјешења о отклањању неправилности и издата четири прекршајна налога укупне вриједности од 10.000 КМ. Утврђени пропусти односили су се на неажурне пословне евиденције, сачињавање појединачних уговора и потврда о путовању са корисницима услуга, вођење евиденција уговора закључених са трећим лицима, те вођење евиденција уговора продатих појединачних туристичких пакет-аранжмана или излета.

Када је ријеч о контроли туристичких агенција приоритети је да се утврди да ли исте посједују лиценцу надлежног Министарства трговине и туризма Републике Српске, којом се одобрава обављање послова туристичке агенције. Даље се контролише да ли исте испуњавају услове у погледу простора, кадрова, осигурања, вођења прописаних евиденција и друго.

У смислу заштите потрошачких права, контролише се да ли су цијене понуђених аранжмана јасно истакнуте, да ли су програми путовања доступни потрошачима, да ли је агенција упознала кориснике услуга са Општим условима путовања, да ли се издају рачуни, да ли се са корисницима туристичих аранжмана склапају уговори о организовању путовања, да ли им се издају Потврде о путовању и друго.

Законом о заштити потрошача Републике Српске прописано је да је туристичка агенција која обавља послове организатора путовања и туристичка агенција која посредује у организацији туристичког путовања обавезна да са сваким потрошачем закључи уговор о туристичком пакет-аранжману у којем морају бити наведени сви неопходни подаци дефинисани овим законом.

Потрошачу мора да се уручи најмање један примјерак уговора и у случају да то није учињено од стране агенције, потрошачи требају инсистирати да им се уручи њихов примјерак.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh