РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:10 30.09.2016

Појачане контроле флашираних вода, пива, освјежавајућих пића и сокова приликом увоза

Републичка инспекција за храну је у протеклом периоду интензивирала контроле здравствене исправности и квалитета флашираних вода, пива, освјежавајућих пића и сокова приликом увоза, а што је већ устаљена пракса за вријеме љетних температура.

Поред административних контрола пошиљки и органолептичког прегледа, вршено је обавезно узорковање за лабораторијске анализе, те је за два мјесеца узето укупно 275 узорака, и то: 71 узорак освјежавајућих пића, 48 узорака флашираних вода, 89 узорака пива и 67 узорака воћних сокова, поријеклом из различитих земаља.

Узоркована су освјежавајућа пића из Хрватске, Словеније, Пољске, Аустрије, Мађарске, Румуније, Македоније, Србије; флаширане воде из Хрватске, Словеније, Србије; пиво из Хрватске, Њемачке, Словеније, Србије, Црна Горе и воћни сокови из Мађарске, Србије, Аустрије, Словеније, Румуније, Македоније.

Лабораторијским анализама које је вршио Институт за јавно здравство Републике Српске испитивани су бројни параметри квалитета и здравствене исправности наведених производа, а између осталих садржај суве материје и идентификација боја код освјежавајућих пића, затим удио воћа, идентификација боја, садржај тешких метала у воћним соковима. Испитивана је микробиолошка исправност пива као и садржај алкохола и екстракта у истом, те физичко-хемијска својства флашираних вода и усклађеност наведених параметара на декларацијама флашираних вода са њиховим садржајем и друго.

Након завршених анализа, код свега пет узорака пива је утврђено да декларација није била одговарајућа јер је црно пиво било декларисано као тамно. Три анализе пива и освјежавајућег пића су још увијек у току, док код флашираних вода и воћних сокова нису утврђене неправилности.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh