РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:19 24.12.2020

Појачане контроле превентивних мјера током скијашке сезоне на Јахорини

Поводом отварања зимске сезоне на Јахорини, на иницијативу Инспектората Републике Српске одржан је састанак представника свих релевантних институција, са циљем усаглашавања дјеловања на провођењу мјера заштите од вируса корона у току скијашке сезоне.

Састанку су присуствовали в.д. директора Инспектората Милован Крчо, замјеник директора Инспектората Игор Милуновић, в.д. главног републичког здравственог инспектора Милица Матијевић, начелник општине Пале Бошко Југовић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац, руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство у Источном Сарајеву Владо Миовчић, председник Удружења хотелијера Јахорина Александар Пролић, технички директор Олимпијског центра Јахорина Бојан Чуповић и шеф Горске службе спашавања Олимпијског центра Јахорина Миро Калем.

Учесници састанка усагласили су се да надлежне институције, Олимпијски центар Јахорина, те угоститељи и хотелијери, свако у свом дијелу надлежности и обавеза морају предузети све неопходне мјере како би се испоштовали потребни услови, а рад пословних субјеката на Јахорини одвијао у мјери у којој је то могуће.

Инспекторат Републике Српске је протеклог викенда већ започео са појачаним надзором поштовања епидемиолошких мјера у угоститељским и смјештајним објектима на Јахорини. Обиласком терена утврђено је да дио објеката још увијек није почео са радом и да су припреме у току, те су инспектори у овим случајевима упозорили субјекте да су обавезни проводити све прописане мјере. У објектима који су затечени у раду, нису утврђене неправилности, а субјектима је додатно скренута пажња да у наредном периоду могу очекивати појачан инспекцијски надзор, који ће се по потреби вршити и уз подршку припадника полиције.

Циљ инспекције је да се кроз поштовање мјера и организацију рада у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, омогући одвијање привредних активности и зимске туристичке сезоне без угрожавања здравља корисника.

Олимпијски центар Јахорина предузео је низ мјера у циљу прилагођавања свог рада тренутној ситуацији. Ограничен је број корисника гондоле, повећан је број локација за куповину ски паса, омогућена је онлајн куповине ски паса у циљу смањења физичког контакта са другим корисницима, обавља се дезинфекција жичаре и гондола и друго.

Такође, угоститељи и хотелијери обавезни су да се придржавају мјера у погледу организације радног простора и ограничавања броја лица која истовремено могу боравити у објекту, мјера дезинфекције простора, коришћења личне заштитне опреме и поштовања физичке дистанце. Неодговорно понашање и несавјесни појединци који угрожавају здравље грађана биће строго санкционисани, те апелујемо на пословне субјекте да се не излажу ризику од кажњавања и изрицања мјере забране рада.

Пословни субјекти на Јахорини, као и у цијелој Републици Српској, у наредним данима могу очекивати учесталије доласке инспектора на дневном нивоу, у радне дане и дане викенда, како у дневним, тако и у вечерњим часовима.

Исход борбе са вирусом корона тренутно највише зависи од наше колективне одговорности, те апелујемо и на грађане да се понашају одговорно, да се придржавају физичке дистанце и на отвореном простору, да буду коректив појединцима који свјесно или не занемарују превентивне мјере, да покажу дисциплину у понашању и на ски стазама и угоститељским објектима. Неповољна епидемиолошка ситуација и даље од нас захтијева да се досљедно придржавамо свих прописаних мјера.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh