РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:28 08.09.2014

Пораст дисциплине у примјени прописа

У првом полугодишту 2014. године инспекције Инспектората су у унутрашњем инспекцијском надзору извршиле укупно 12.585 инспекцијских контрола, од чега су у 3.673 контроле или 29 % случајева утврђене разне врсте неправилности.

У циљу отклањања утврђених недостатака пословним субјектима изречено је 2.935 управних мјера, као што су отклањање неправилности, одузимање робе, забрана обављања дјелатности, рушење објеката, уништавање и друго.

Због почињених прекршаја субјектима контроле су изречене 1.692 прекршајне мјере у виду прекршајних налога и прекршајних пријава, а вриједност изречених новчаних казни износи 1.731.194 КМ.

Инспекцијске контроле врше се на основу годишњег плана рада инспекција. Логиком превентивног дјеловања настоји се смањити „инспекцијско оптерећење" на субјекте контроле који поштују прописе, а повећати број контрола у областима са већим ризиком. Поред планираних редовних контрола, инспекције врше и ванредне контрола на основу иницијатива достављених од стране других органа и организација, као и самих грађана и радника.

У поређењу са истим извјештајним периодом 2013. године, у првом полугодишту 2014. године број изречених управних мјера мањи је за 5 %, док је број изречених прекршајних мјера мањи за 4 %, из чега је евидентно да је степен дисциплине у примјени прописа од стране контролисаних субјеката повећан у 2014. години.

У спољнотрговинском надзору тржишна, фитосанитарна, здравствена и инспекција за храну извршиле су укупно 55.245 прегледа пошиљки разних роба при увози, а од тога броја у 0,20 % случајева су констатоване одређене неправилности, за које су инспектори предузели одговарајуће мјере у циљу њиховог отклањања. По основу наплаћених накнада у спољнотрговинском промету у буџет Републике Српске у извјештајном периоду за шест мјесеци 2014. године уплаћено је 2.594.666 КМ.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh