РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Посјета делегације Србије Инспекторату Републике Српске

мала1Инспекторат Републике Српске угостио је 22. и 23. децембра 2014. године делегацију Србије, коју су чинили државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе; представник Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања; директор Управног инспектората Министарства правде и државне управе; представник Дирекције за електронску управу; те представници инспекцијских органа из неколико различитих области надзора.

У Србији је покренут пројекат реформе инспекцијског надзора, с циљем унапређења ефикасности инспекцијских служби и смањења трошкова привредних субјеката, те је посјета организована у оквиру УСАИД-овог пројекта Е-инспектор" за боље услове пословања. Тим поводом представници надлежних органа Србије изразили су жељу да се упознају са реформом инспекцијског система која је успјешно проведена у Републици Српској, као и са имплементацијом информационих технологија у рад инспекцијских служби, а конкретно са функционалностима и практичном примјеном Инспекцијског информационог система Републике Српске (ИМС) у вршењу инспекцијског надзора.

мала2У оквиру презентација присутни су имали прилику да се упознају са организацијом Инспектората Републике Српске, законским оквирима у којима дјелује овај орган, те мисијом, циљевима и ефектима рада. Извршена је и демонстрација софтвера Инспекцијског информационог система Републике Српске, гдје су детаљније приказани процеси планирања инспекцијских прегледа на бази процене ризика, као и процеси извештавања.

Чланови делегације Србије изразили су задовољство реализованом посјетом, истичући да је инспекцијски информациони систем који примјењује Инспекторат Републике Српске најсавременији у региону, те да је и њихов циљ успостављање такавог систем, како би се унаприједио систем инспекцијског надзора.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh