РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:20 30.09.2014

Посјета привредним субјектима херцеговачке регије

Представници Инспектората Републике Српске боравили су 25. и 26. септембра 2014. године у радној посјети код неколико великих привредних субјеката на подучју Града Требиња и Општине Гацко, а са циљем развијања проактивне сарадње између субјеката контроле и инспекцијских органа и унапређења превентивног инспекцијског надзора. Инспектори су посјетили Индустрију алата Требиње", компанију Сwисслион Требиње", ЗП Хидроелектране на Требишњици" а.д. Требиње и ЗП Рудник и термоелектрана Гацко" а.д. Гацко.

На челу са директором, делегацију Инспектората Републике Српске чинили су главни инспектори из свих релевантних области инспекцијског надзора с обзиром на производне процесе који се одвијају код поменутих привредних субјеката.

Менаџмент компаније Индустрија алата Требиње" упознао је присутне са производним програмом овог предузећа и напорима који се улажу како би се задржала конкурентност на тржишту, а кроз унапређење производње примјеном савремених компјутерских технологија. Према презентованим подацима овај послодавац запошљава преко 600 радника, а 95% производње је намијењено извозу.

У посјети производним погонима компаније Сwисслион Требиње" презентоване су активности реализоване у области развоја прехрамбене индустрије у Требињу, планови за наредни период, те веома широк производни асортиман. Производи ове компаније у највећем дијелу се извозе у земље окружења, а планови су да се постепено повећа извоз и на друга тржишта.

мала2На консултативном састанку који је одржан у ЗП Хидроелектране на Требишњици" а.д. Требиње, инспектори су упознати са актуелним инвестиционим улагањима која се реализују у оквиру хидросистема Требишњица, активностима које се проводе у области заштите вода и заштите од вода, те даљим развојним плановима. У оквиру посјете уприличен је и обилазак бране Гранчарево".

Приликом посјете ЗП Рудник и термоелектрана Гацко" а.д. Гацко, с обзиром на дјелатност овог привредног субјекта, највећи акценат стављен је на провођење мјера заштите на раду и заштите животне средине, посебно у дијелу измјештања тока ријеке Мушнице, а у функцији дугорочног рада РИТЕ-а.

мала3Представници Инспектората имали су прилику да се информишу о производњи планираној за ову годину и досадашњој реализацији исте, те да на лицу мјеста посјете површинске копове овог рудника. Руководство предузећа које запошљава преко 1.700 радника истакло је да је досадашња сарадња са инспекцијским органима била коректна и професионална.

Привредни субјекти указали су и на потешкоће у вези са примјеном одређених законских рјешења, те је у том смислу Инспектората Републике Српске као орган који врши контролу примјене закона, исказао спремност да пружи подршку послодавцима, на начин да се кроз континуирану комуникацију, правовременим предузимањем превентивних и корективних мјера, отклањају евентуалне неправилности, а пословање субјеката одвија у складу са прописаним нормама. С обзиром на значај ових компанија не само за регију, већ и за цијелу Републику Српску, заједнички циљ треба да буде очување производње, постојећих радних мјеста, као и отварање нових радних мјеста.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh