РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:15 28.02.2019

Потписан Меморандум о размјени искустава у области инспекцијског надзора

Данијела Батар, вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске и Зорана Михајловић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије потписале су данас у Београду, Меморандума о размјени искустава у области инспекцијског надзора.

Потписивањем Меморандума, формално је озваничена дугогодишња сарадња Инспектората Републике Српске и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, која је већ дала значајне резултате.

Чињеница да су Влада Републике Српске и Влада Републике Србије препознале потребу да се сарадња ове двије институције озваничи и на овај начин, говори о томе да су заједнички реализоване активности и остварени резултати оправдали очекивања и уложене ресурсе.

С обзиром на значајну привредну сарадњу коју међусобно остварују Република Српска и Република Србија, наше институције су препознале потребу да као контролни органи заједничким радом, кроз размјену стручних искустава и пракси у примјени закона, те путем заједнички координисаних контрола, пруже пуну подршку домаћим привредницима, а у циљу економског развоја и унапређења привредног окружења.

У протекле двије године, колико траје интензивнија сарадња између наших институција, у оквиру заједничких активности извршене су контроле у различитим областима инспекцијског надзора.

Прве координисане контроле извршене су у области надзора саобраћајне инспекције у циљу сузбијања нелегалног међународног превоза путника. Као резултат ових контрола од стране надлежних органа БиХ, нелегалним превозницима су изрицане мјере забране приступа на територију БиХ, што је од стране легалних превозника поздрављено као позитиван помак.

У области жељезничког саобраћаја, вршене су заједничке контроле на пограничним жељезничким станицама и на додирним тачкама Зворник Нови и Брасина, као и на музејско туристичкој узаној прузи, жељезничка станица Вишеград. Предузимањем корективних мјера отклоњени су недостаци на туристичкој прузи Вишеград-Мокра Гора, чиме је у потпуности омогућен саобраћај возова на цијелој дионици.

Заједничке контроле извршене су и у области водног саобраћаја, у смислу контроле плутајућих објеката и чамаца у пограничним зонама, у рејону Зворничког језера и акумулационог језера ХЕ Перућац Бајина Башта.

Такође, зеједничке контроле инспектора Републике Српске и Републике Србије извршене су и на претоварном чворишту лужине, индустријском жељезничком колосијеку и акумулацији црвеног муља у оквиру постројења компаније Алумина, чије пословање великим дијелом обухвата прекогранично кретање роба и сировина.

Посебна пажња у планирању будућих активности усмјерена је на контролу инфраструктурних објеката у међудржавној зони, који су од заједничког интереса, као што су хидроелектране, мостови, бране и путеви, те на руковање и транспорт опасних материја.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh