РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:54 01.04.2019

Потписан Меморандум о разумијевању и сарадњи између инспекција рада на Западном Балкану

Представници инспекција рада Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Сјеверне Македоније, Албаније и Србије, потписали су 27. марта 2019. године у Тирани, Меморандум о разумијевању и сарадњи између инспекција рада на Западном Балкану.

У организацији Међународне организације рада, 27. и 28. марта 2019. године у Тирани је одржана регионална конференција инспекција рада земаља Западног Балкана, а у оквиру пројекта "Платформа за запошљавање и социјална питања" (ЕСАП). У оквиру конференције, земље учеснице потписале су Меморандум којим су исказале опредијељене за развој регионалне сарадње, са циљем осигурања права сваког радника на безбједне и фер услове рада, као суштинске елементе достојанственог рада и социјалне политике.

Првог дана конференције учесници су презентовали резултате кампање која је у протеклој години реализована у области заштите на раду у грађевинарству, а уз подршку Међународне организације рада и Европске Уније.

Зоран Микановић, главни републички инспектор рада Републике Српске, упознао је присутне са организацијом кампање "Градимо безбједно-радимо без ризика" која је реализована протекле године у мјесецу априли, поводом обиљежавања 28. априла, Свјетског дана безбиједности и здравља на раду. За потребе кампање формирано је 19 инспекцијских тимова који су у мјесецу кампање посјетили преко 480 пословних субјекта.

Другог дана конференције разматрана су питања неформалног рада и рада на црно у земаљама Западног Балкана, те изазови са којима се контролни органи сусрећу свакодневно у борби против сиве економије.

Учесници конференције усагласили су се да без заштићеног и задовољног радника нема продуктивног радника, нема развоја привреде, нити економског напретка друштва. Имајући у виду ниво економске размјене између земаља Западног Балкана, заједнички интерес је да јачањем институционалне сарадње контролних органа радницима осигурамо безбједне и достојанствене услове рада. Земље потписнице исказале су опредјељење и спремност да кроз размјену знања, искустава и пракси дају свој допринос у унапређењу заштите радничких права, али и унапређењу квалитета инспекцијског надзора.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh