РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Предузете мјере за сузбијање бедренице

Након сазнања о појави бедренице (антракс), у народу познате као црни пришт, у Општини Соколац надлежна ветеринарска инспекција, у сарадњи са ветеринарском службом, предузела је мјере у складу са Правилником о мјерама сузбијања и искорјењивања бедренице код животиња и Наредбом Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Санирано је дванаест жаришта болести на подручју Општине Соколац, и једно жариште на рубном подручју општине Пале што подразумјева безбједно чување и нешкодљиво уништавање лешева угинулих животиња (спаљивање и закопавање), пооштрену дезинфекцију свих мјеста на којима су боравиле угинуле, обољеле или на болест сумњиве животиње, као и дезинфекцију прибора и оруђа који су долазили у контакт са тим животињама.

У ових тринаест жаришта обољело је укупно 15 животиња (говеда) и двије особе које су и хоспитализоване. Обе особе су заражене приликом клања обољеле животиње.

Ветеринарска инспекција је на терену и контролише провођење наложених мјера и спровођење вакцинације животиња. Вакцинација је почела 27.07.2011. године у зараженим подручјима након чега ће услиједити вакцинација на угроженим подручјима. Вакцинација ће се одвијати у двије фазе гдје ће се у првој фази вакцинисати говеда и коњи, а у другој ситни преживари (овце и козе).


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh