РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:51 11.12.2015

Презентовани резултати пројекта институционалног јачања

Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске и Федерална управа за инспекцијске послове представиле су 10. децембра 2015. године у Сарајеву резултате дијела Пројекта техничке подршке за унапређење пословног окружења и институционално јачање (ICIS), а који се односе на обуке и едукације које су реализоване.

Овај дио пројекта спровела је Консултантска кућа Џејкобс, Кордова и сарадници", а ријеч је о обуци пољопривредних, односно фитосанитарних инспектора, здравствених, ветеринарских, водних, еколошких, тржишних и инспектора за храну.

Имплементацијом пројектних активности одржано је 12 радионица са укупно 144 учесника према темама делегираним од стране инспектората РС и ФБиХ, као и низ састанака и четири семинара на којима су разматране могућности за даље унапређење рада инспекцијских органа.

У склопу Уговора о консултантским услугама организована је студијска посјета Сјеверној Ирској, гдје су представници инспекцијских органа Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине посјетили инспекцијску службу града Белфаста, Агенцију за безбједност хране Велике Британије, Министарство пољопривреде Сјеверне Ирске, као и два објекта за производњу хране који су примјери добре праксе у производњи и сарадњи са инспекцијским органима.

Један од циљева пројекта је уједначавање и стандардизација приступа приликом инспекцијског прегледа, те унапређење синергетског дјеловања инспекције, што подразумијева да више инспекција дјелује истовремено, како би се штедило вријеме и привредног субјекта и инспектора, а што ће резултирати ефикаснијим и ефективнијим инспекцијским надзором.

У оквиру пројектних активности израђене су и нове интернет странице инспектората Републике Српске и ФБиХ.

Пројекат састоји из три дијела и обухвата набавку информационе опреме и опреме за инспекторе, обуку инспектора, те успостављање информационог система за интероперабилност и реализује се уз помоћ Групације Свјетске банке (WBG) у партнерству са Краљевином Шведском и њеном развојном агенцијом за међународну сарадњу (SIDA).

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh