РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:07 02.03.2020

Приватне лабораторије не могу вршити испитивања на болест изазвану корона вирусом

Републичка здравствена инспекција апелује на грађане да не врше самоиницијативно тестирања на болест изазвану новим корона вирусом у приватним лабораторијама, јер исте нису ни овлашћене ни стручне за такве врсте испитивања.

Законом о здравственој заштити забрањено је обављање микробиолошке дјелатности у приватним здравственим установама, и за исто је прописана прекршајна казна у износу од 10.000 КМ до 100.000 КМ.

Тестирање узорака на нови корона вирус обавља Универзитетски клинички центар Републике Српске за своје пацијенте, док за пацијенте из других болница тестирање врши Институт за јавно здравство Републике Српске.

Институт за јавно здравство је свим здравственим установама у Републици Српској благовремено упутио препоруке за поступање с циљем раног откривања болести, што укључује и критеријуме и процедуре за тестирање узорака у овлашћеној лабораторији.

У Републици Српској нема потврђених случајева обољелих од вируса корона, али су мјере опреза и предострожности подигнуте на виши ниво, управо у циљу сузбијања ризика од настанка и ширења болести. Надлежни органи проводе низ мјера које су примарно фокусиране на рано откривање сумњивих случајева и благовремено збрињавање евентуално обољелих.

И овом приликом апелујемо на све грађане који су последњих 14 дана боравили у Италији, Кини, Јужној Кореји, Ирану или су у другој земљи били у контакту са обољелим лицима, да се телефоном јаве надлежном дому здравља, који ће им дати препоруке за поступање и пратити њихово здравствено стање.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh