РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:03 15.03.2016

Проактивним дјеловањем до боље заштите потрошача

Поводом 15. марта, Свјетског дана права потрошача, Инспекторат Републике Српске позива потрошаче, удружења за заштиту потрошача, представнике медија, као и друге заинтересоване учеснике, да заједничким радом и даље континуирано унапређују поштивање права потрошача у Републици Српској.

Различитим законима дефинисана су бројна права потрошачи и механизми њихове заштите, који су свакодневно предмет инспекцијских контрола у различитим областима: трговина, здравство, саобраћај, храна, нафта и други. Међутим, процес заштите потрошача не може се успјешно одвијати без активног учешћа самих потрошача, који требају свакодневно да се информишу, едукују и дјелују проактивно у циљу заштите властитих права.

Инспекторат Републике Српске броји 13 републичких инспекција које су у 2015. години извршиле преко 28.000 контрола привредних субјеката, као и преко 101.000 контрола приликом увоза различитих роба. У овим контролама инспектори су дјеловали проактивно и превентивно, те уколико су уочили неку неправилност која би могла проузроковати повреду права потрошача, налагали су мјере за отклањање пропуста, и тиме спрјечавали настанак повреде права потрошача. На овај начин се штите колективна права потрошача.

У протеклим годинама направљени значајни помаци по питању освијештености самих потрошача о њиховим правима, такође и привредни субјекти су постали свјеснији својих обавеза у овој области, али и даље постоји још много задатака које заједно требамо ријешити да бисмо постигли жељени циљ, а то је задовољан и заштићен потрошач.

Тим поводом позивамо све грађане да заједно са нама дјелују на тржишту, да укажу трговцима на пропусте у раду ако их уоче, да се информишу у удружењима за заштиту потрошача, као и да обавијесте надлежне инспекције о неправилностима са којима се сусрећу.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh