РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:22 23.03.2015

Проактивним дјеловањем тржишна инспекција штити права потрошача

Републичка тржишна инспекција је у 2014. години извршила 6.253 контроле, од чега је 1.520 или 24% било са неправилностима. Пословним субјектима изречене су 864 управне мјере у циљу отклањања неправилности, издат је 1.341 прекршајни налог у вриједности од 736.463 КМ и поднесено девет прекршајних пријава.

У областима трговине, угоститељства и туризма најчешће утврђене неправилности односиле су се на издавање рачуна, истицање цијена, вођење пословних књига и евиднеција, верификацију мјерила, декларације и друго.

У посматраном извјештајном периоду одузета је роба намијењене промету и пружању услуга без документације о поријеклу, у вриједности од 14.072 КМ, а ријеч је обући, одјећи, алкохолним и безалкохолним пићима. Због непотпуних декларација, непосједовања гарантних листова, техничких упутстава и слично, ван промета је до отклањања недостатака стављена роба у вриједности од 45.637 КМ.

Тржишна инспекција Републике Српске је свакодневно у редовним контролама вршила надзор над примјеном прописа који реглишу заштиту потрошача, гдје је дјеловала проактивно и предузимала мјере у циљу спречавања настанка повреде права потрошача. У посматраном периоду по различитим пријавама потрошача извршене су 642 ванредне инспекцијске контроле, гдје су у 211 случајева утврђене неправилности и предузете управне и прекршајне мјере.

По конкретним рекламацијама потрошача којима су тражили заштиту индивидуалних потрошачких права извршено је 68 контрола, а најчешће је ријеч о неприхватању рекламација за техничке производе, одјећу, обућу, комуналне услуге и слично. У 49 случајева утврђено је да су рекламације биле оправдане. У току вршења инспекцијске контроле 38 рекламација је уважено и ријешено на лицу мјеста, док су у 11 контрола инспектори издали осам рјешења о отклањању неправилности, шест прекршајних налога и поднијели једну прекршајну пријаву. У преосталих 19 контрола утврђено је да рекламације потрошача нису биле оправдане.

Усарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ, као и протеклих година, реализован је пројекат проактивног надзора непрехрамбених потрошачких производа, којим је обухваћено 14 различитих врста производа, и то: плутајућа помагала, дјечији бицикли, дјечије ходалице, електричние пегле, електричне вибрационе брусилице, моторне маказе за живицу, преносиви апарати за гашење пожара, продужни каблови за употребу у домаћинству, столице за вањску употребу, преносне кварцне собне гријалице, дјечија одјеће с врпцама и везицама, заштитне рукавице за механичке ризике, цријеп од глине и малтери за малтерисање. Извршене су укупно 92 контроле којима је обухваћено 95 различитих модела ових производа. По налогу инспекције извршено је усклађивање 10.405 комада производа како би испуњавали прописане норме безбједности, док је са тржишта повучен 641 комад, а уништено 306 комада производа који су представљали ризик за безбједност потрошача.

У области контроле интелектуалне својине извршене су 94 контроле и у 22 случаја утврђене су неправилности у области посједовања и кориштења компјутерских програма у комерцијалне сврхе, гдје је пословном субјекту налажено да отклони неправилности, на начин да изврши легализацију софтвера који користи.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh