РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:40 28.09.2011

Промоција електронских сервиса Владе Републике Српске

прес_еуслуге_мала1Поводом почетка кампање за промоцију е-услуга Владе Републике Српске коју организује Генерални секретаријат Владе Републике Српске под називом „Није ред да чекате у реду", Инспекторат Републике Српске је на конференцији за новинаре одржаној 27.09.2011. године у Прес центру Владе Републике Српске, представио Регистар инспекцијских провјера, званичну интернет страницу и Центар за пријаве и притужбе.

На интернет страници Регистра инспекцијских провјера објављене су и јавно доступне све инспекцијске провјере којима су на структуиран начин описани инспекцијски прегледи свих инспекција у Инспекторату Републике Српске. Инспектори Инспектората Републике Српске Регистар инспекцијских провјера користе у склопу Инспекцијског информационог система Републике Српске. Инспекцијске провјере представљају средство помоћу којег инспектори констатују чињенично стање у инспекцијским прегледима и предузимају мјере, а евидентирани подаци служе за израду планова инспекцијских прегледа на основу анализе и процјене ризика.

Јавним објављивањем Регистра инспекцијских провјера грађанима и субјектима контроле омогућен је увид у начин вршења инспекцијских прегледа чиме рад инспектора постаје јаван и транспарентан. Субјектима контроле је на овај начин омогућено да врше самопровјеравање и превентивно дјелују, чиме се утиче се на раст друштвене дисциплине у примјени прописа.

Путем интернет странице Инспектората Републике Српске, као и интернет странице Регистра инспекцијских провјера, грађани могу поставити питања у вези са инспекцијским надзором, пријавити незаконит рад пословних субјеката, те упутити евентуалне примједбе на рад инспектора.

прес_еуслуге_мала2Носиоци кампање „Није ред да чекате у реду" су Генерални секретаријат Владе Републике Српске и Агенција за информационо друштво Републике Српске, док су презентујући своје електронске сервисе учешће узели Пореска управа Републике Српске, Инспекторат Републике Српске, Министарство унутрашњих послове Републике Српске, Министарство правде Републике Српске, Министарство просвјете и културе Републике Српске, те Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Више о кампањи можете погледати на интернет страници Владе Републике Српске.

Више о Инспекцијском информационом систему можете погледати овдје.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh