РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:52 29.04.2015

Просвјетна инспекција извршила 1.251 контролу

Републичка просвјетна инспекција је у 2014. години извршила 1.251 контролу и у 374 случаја утврдила неправилности. У циљу отклањања недостатака издата су 333 рјешења којима је наложено предузимање одређених мјера и радњи, док су због почињених прекршаја издата 32 прекршајна налога у вриједности од 39.000 КМ.

У области предшколског васпитања и образовања инспектори су утврдили да у предшколским установама нису формирани стручни органи, као ни органи управљања и руковођења, управни одбори предшколских установа нису усвојили статуте и друге опште акте предшколских установа, број дјеце у васпитним групама није у складу са Законом о предшколском васпитању и образовању, пријем васпитача, стручних сарадника и осталих радника вршен је без расписивања конкурса, запослени радници нису обавили систематски љекарски специјалистички преглед и друго.

Контролама у области основног и средњег образовања и васпитања утврђено је да активи наставника нису предложили подјелу предмета и часова на наставнике, нису донесена нова рјешења о 40-часовној радној седмици за наставнике код којих је дошло до измјене броја часова редовне наставе, Школски одбори нису донијели потребне правилнике или исте нису ускладили са важећим законима, процедуре за попуну упражњених радних мјеста нису проведене у складу са прописима, школе нису ажурно водиле прописану евиденцију, приправницима нису одређени ментори и друго.

У оквиру контрола над примјеном Закона о високом образовању између осталог је утврђено да су испитни рокови одређивани и мимо рокова предвиђених Законом, студенти су полагали испите из наредних година студија без положених испита из претходних година студија, наставно-научно вијеће није формирано у складу са Законом, наставници за поједине наставне предмете нису именовани у складу са Законом о високом образовању и статутом високообразовне установе, статути појединих високообразовних установа нису у складу са Законом и слично.

У 2014. години републичка просвјетна инспекција је извршила провјеру 153 школске исправе, од чега је једно свједочанство основне школе, 105 свједочанстава средње школе и 47 диплома високо-школских установа. У 43 случаја, и то за 41 свједочанство средње школе и двије дипломе високо-школских установа утврђено је да постоји основана сумња да је почињено кривично дјело фалсификовања школских исправа, о чему је обавијештено Министарство унутрашњих послова Републике Српске ради предузимања даљих мјера из њихове надлежности.

У области ученичког стандарда утврђено је да је пријем ученика у домове извршен супротно одредбама Закона о ученичком стандарду и супротно јавном конкурсу, правилници о дисциплинској и материјалној одговорности радника нису у складу са Законом, поједини васпитачи су ангажовани мимо сагласности Министарства просвјете и културе Републике Српске, док у области студентског стандарда нису уочене неправилности у раду.

У области спорта просвјетна инспекција је најчешће дјеловали превентивно, због недостатка прописа, о чему је информисано Министарство за породицу, омладину и спорт Републике Српске. У овој области констатовано је да клубови немају рјешење о упису у регистар који води Минисарство породице и спорта Републике Српске или новонастале промјене нису уписане у исти, немају рјешења о упису у регистар Основног суда, тренери не посједују важеће лиценце, надзорни и управни одбор нису именовани у складу са статутима клубова, скупштине клубова нису именовале управне и надзорне одборе, статути нису усаглашени са Законом о спорту; правилници којима се регулишу регистрације, лиценцирања, преласци играча из клуба у клуб, статус кошаркашица и кошаркаша у вези са закључивањем уговора са клубом и право наступа из надлежности КСРС нису усгалашени са Законом о спорту и друго.

У области културе инспекција је вршила контроле у библиотечкој, издавачкој, позоришној и музејској дјелатности. Контролама је утврђено да запослени нису благовремено положили стручни испит, нема донесених правилника којима се регулишу услови и начин коришћења библиотечке грађе, нису именовани управни одбори иако је мандат претходним истекао, ревизија и расходовање библиотечке грађе није извршена у складу са важећим упутством, није извршена потпуна каталогизација публикација, послодавци немају закључене уговоре са естрадним умјетницима о учествовању у јавном извођењу естрадних програма или исти нису предочени и друго.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh