РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Просвјетна инспекција за шест мјесеци извршила 635 контрола

У првом полугодишту 2014. године републичка просвјетна инспекција извршила је 635 контрола и у 179 случајева утврдила неправилности. У циљу отклањања неправилности издата су 172 рјешења којима је наложено предузимање одређених мјера и радњи, док је због почињених прекршаја издато 16 прекршајних налога у вриједности од 9.500 КМ.

У области предшколског васпитања и образовања инспектори су утврдили да послове васпитача обављају лица која немају прописану стручну спрему; да нису формирани стручни органи, као ни органи управљања и руковођења у предшколским установама. Такође, утврђено је да управни одбори предшколских установа нису усвојили статуте и друге опште акте предшколских установа; број дјеце у васпитним групама није у складу са Законом о предшколском васпитању и образовању; пријем васпитача, стручних сарадника и осталих радника вршен је без расписивања конкурса; а директор, васпитачи, стручни сарадници и сарадници нису обавили систематски љекарски специјалистички преглед.

Контролама у области основног и средњег образовања и васпитања утврђено је да се наставници примају у радни однос без расписивања јавног конкурса, најчешће превођењем рада са одређеног на неодређено вријеме; школе ангажују наставнике из других школа на допуну норме иако нису верификовани за тај предмет, а да претходно нису провеле конкурсну процедуру у складу са законским одредбама. Директори основних и средњих школа су прије расписивања јавног конкурса за попуну упражњеног радног мјеста са пуном или непуном седмичном нормом распоређивали наставнике, односно стручне сараднике из других школа као „технолошки вишак", а инспекцијским прегледом је утврђено да исти нису могли бити технолошки вишак. Наиме, школе су издавале потврде о технолошком вишку, иако није проведен поступак проглашења технолошког вишка. Такође, утврђено је и да школе нису ажурно водиле прописану евиденцију.

У оквиру контрола над примјеном Закона о високом образовању између осталог су утврђене сљедеће неправилности: записници о одржаним испитима и пријаве за полагање испита не достављају се уредно у студентску службу; испити се полажу и мимо законом утврђених рокова; испитни рокови не садрже два термина и евиденција се не води у складу са важећим законским прописима.

Мањи број контрола извршен је у областима ученичког и студентског стандарда, културе, спорта и образовања одраслих.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh