РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Размјена зњања о савременим моделима инспекција рада и заштите на раду

конференција_инсп.рада1У организацији пројекта УСАИД ЕЛМО и Инспектората Републике Српске 16.јуна 2009. године у хотелу „Босна" у Бањалуци одржана је полудневна конференција о савременим моделима инспекција рада и заштите на раду.

Конференција је организована поводом потписивања Споразума о сарадњи између Инспектората рада Португала и Инспектората Републике Српске и промоције Инспекцијског информационог система Републике Српске.

Конференцији су присуствовали представници Инспектората рада Португала, Инспектората за рад Републике Србије, Генералног инспектората рада Бугарске, Инспектората Републике Српске, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Одбора за заштиту на раду Републике Српске као и представници социјалних партнера.

Уводно обраћање је одржао Кристофер Донахое, шеф пројекта УСАИД ЕЛМО.

конференција_инсп.рада2Славко Суботић, директор Инспектората Републике Српске присутнима је презентовао систем инспекција рада Републике Српске, његов развој и изазове са којима се инспектори сусрећу у раду.

Чланови делегације Инспектората рада Португала на челу са Паулом Моргадом де Карваљом, генералним инспектором рада Португала, одржали су три презентације. Присутни су том приликом упознати са системом инспекција радних услова у Португалу, новом стратегијом заштите и здравља на раду и системом осигурања од повреда и несрећа на раду и професионалних обољења у Португалу.

Искуства Републике Србије из области безбједности и здравља на раду са становишта инспекцијског надзора презентовала је Маја Илић, савјетник Инспектората за рад Републике Србије.

Ирена Димитрова, шеф Одјељења за међународне односе у Генералном инспекторату рада Бугарске говорила је о изазовима и перспективи за регионалну сарадњу инспекција рада, кроз примјер Регионалне асоцијације инспекција рада, чији члан је и Инспекторат Републике Српске.

Циљ ове конференције била је размјена знања и искустава из области инспекције рада и заштите на раду. Након одржаних презентација присутни су закључили да је заједничка сарадња кључ за промовисање и успостављање безбједности и заштите здравља на раду.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh