РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:46 24.04.2015

Републичка урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција извршила 954 контроле

Републичка урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција је у 2014. години извршила 954 контроле, гдје су у 242 случаја или 25%, утврђене неправилности. У 217 случајева предузете су управна мјера у циљу отклањања неправилности, док је због почињених прекршаја издато 28 прекршајних налога у вриједности од 77.200 КМ и поднесене двије прекршајне и једна кривична пријава.

Субјектима контроле изречено је 11 забрана у области обављања дјелатности због неиспуњавања услова прописаних лиценцом за грађење и израду техничке и просторно-планске документације, 15 мјера забране у области грађења објеката, двије забране даље израде просторно-планске документације, три забране управљања отпадом и прекограничног кретања отпада, те двије забране коришћења објеката због непосједовања еколошке дозволе.

Поднесено је и 14 захтјева за укидање лиценце по праву надзора, на основу којих је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске укинуло девет лиценци, те у једном случају умањило овлашћења дата лиценцом.

У области урбанизма и грађења, најчешће утврђене неправилности односиле су се на испуњеност услова из лиценци у смислу сталног запослења лица са високом стручном спремом, инжињера за грађење и квалификованих радника грађевинске струке. По налогу инспекције, субјекти контроле су накнадно запослили 14 дипломираних инжењера разних струка и 129 КВ радника грађевинске струке. У овој области, инспекцији значајно отежава посао непостојање регистра предузећа којима су издате лиценце за грађење, израду техничке и просторно-планске документације.

У погледу коришћења и одржавања објеката, као што су високе бране, мостови, тунели, објекти електро инфраструктуре и други, забиљежен је значајан напредак. Код објеката који су изграђени или реконструисани у току или непосредно послије ратних дешавања, без законом прописане документације или чија је документације уништена у току рата, на основу дјеловања инспекције, корисници тих објеката покренули су иницијативу за прибављање неопходне документације, као и радње на прописаном техничком осматрању и одржавању истих.

Контролом погона који се баве производњом стратешких материјала, бетона и асфалта, утврђене неправилности су се односиле на текуће испитивање улазних компоненти за бетон, атестну документацију и слично. Инспектори су налагали мјере за отклањања недостатака, а у два случаја су изрекли забране производње бетона и асфалта.

У многим градовима и општинама недостаје одговарајућа просторно-планска, урбанистичко-техничка и друга документација, што негативно утиче на организацију и уређење простора и насеља. Документација која се користи стара је и по тридесет година, а према податцима ове инспекције око 30% планске документације је донесено прије 1992. године. Као основни разлог наводи се недостатак финансијских средстава на нивоу локалних заједница, о чему је инспекција информисала ресорно министарство.

Контролама у области екологије утврђено је да је већина субјеката прибавила еколошке дозволе у претходном периоду, али не проводе у потпуности све мјере прописане еколошким дозволама, као што је редовни мониторинг, односно мјерење емисија полутаната у животну средину, те мјере у виду инвестиционих радњи, а које су инвеститори требали провести. У овом сегменту инспекцији највеће потешкоће представља недостатак регистра загађивача животне средине. У овој области у извјештајном периоду за 2014. годину важно је нагласити дејство републичке еколошке инспекције у два случаја и то у вези управљања опасним отпадом у граду Источно Сарајево и општини Дервента, гдје је отпад истоварен на тим подручјима након инспекцијског надзора, а у сарадњи са МУП-ом Републике Српске уклоњен и враћен на мјеста са којих је упућен.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh