РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

18:25 02.10.2014

Резултати проактивног надзора плутајућих помагала

У оквиру надзора над примјеном Закона о општој сигурности производа и Наредбе о личној заштитној опреми, републичка тржишна инспекција је од почетка јуна до краја августа 2014. године провела пројекат проактивног надзора плутајућих помагала. Контроле су обухватале административну провјеру документације, визуелну контролу производа и узорковање за лабораторијску анализу производа.

Извршено је осам контрола у којима је контролисано седам различитих модела плутајућих помагала. Код шест модела утврђено је да нису били усклађени са Наредбом о личној заштитној опреми. Утврђене неправилности најчешће су се односиле на то да производи немају обавезне двије одвојене ваздушне коморе за напухавање, нису опремљени са прописана два сигурносна неповратна вентила, безбједносни неповратни вентили не функционишу, немају потребну отпорност на пробијање, немају обавезног упозорења, пратећих ознака и обавезних обавјештења на производу, немају упутства за употребу или попратног листа уз производ, на паковањима производа недостаје табела са упозорењем и специфичним информацијама о производу.

Пословним субјектима наложено је усклађивање два модела плутајућих помагала у количини од 41 комад, док су пословни субјекти добровољно повукли са тржишта и извршили уништавање 229 комада плутајућих помагала, за које је утврђено да представљају ризик за потрошаче.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh