РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:39 20.04.2015

Садни материјал под контролом инспекције

У 2014. години у контролама при увозу фитосанитарна инспекција је прегледала 8.328 пошиљки сјемена пољопривредног биља, садног материјала, воћа и поврћа, ђубрива и других пошиљки које подлијежу обавезном фитосанитарном прегледу. Укупно је узето 596 узорака за лабораторијско испитивање квалитета, присуства штетних организама и присуства генетички модификованих организама.

Код 18 пошиљки утврђене су неправилности, а ријеч је о двије пошиљке сјемена пољопривредног биља које нису одговарале прописаном квалитету, двије пошиљке сјеменског и пет пошиљки меркантилног кромпира у којима је утврђено присуство карантински штетног организма, код једне пошиљке меркантилног кромпира фитосанитарни сертификат није био адекватан, код шест пошиљки минералног ђубрива квалитет није одговарао декларисаном, код једне пошиљке минералног ђубрива исто није било уписано у регистар минералних ђубрива, а у једном случају пошиљку воћа није пратио потребни фитосанитарни сертификат. Спорним пошиљкама забрањен је увоз и наложено њихово враћање пошиљаоцу.

У унутрашњем инспекцијском надзору, републички пољопривредни инспектори су у посматраном периоду извршили 1.327 контрола, гдје су у 356 случајева утврђене неправилности. У циљу отклањања недостатака предузете су 344 управне мјера, док је због почињених прекршаја издато 35 прекршајних налога у вриједности од 92.020 КМ. По налогу инспекције за промјену намјене земљишта наплаћене су накнаде у износу од 54.209 КМ.

У контроли производње садног материјала у току 2014. године извршено је узорковање свих матичних стабала крушке, шљиве и брескве у циљу провјере здравственог стања матичних биљака најважнијих и најбројнијих воћних врста. Укупно је узет 141 узорак и код 38 је утврђено присуство карантински штетног организма. Наложено је уништавање заражених стабала, те је уз надзор фитосанитарних инспектора уништено 2.813 заражених матичних стабала и 20.000 заражених садница у Републици Српској.

У протеклој години вршено је и систематско узорковање сјемена пољопривредног биља које је се прометује у Републици Српској. Укупно је узорковано 177 различитих врста сјемена, од чега је при увозу узорковано 118, а у промету (малопродаји) 59 узорака. Од свих извршених анализа двије пошиљке при увозу нису одговарале квалитету и наређен је њихов поврат извознику, док је у унутрашњим контролама код три узорка утврђено да нису испуњавали прописане норме квалитета и та сјемена су уништена уз присуство инспектора.

Извршене су контроле свих органа јединица локалне самоуправе надлежних за послове пољопривреде у Републици Српској и провјера свих издатих пољопривредних сагласности у периоду од 2010. до 2014. године. У општинама/градовима у којима је утврђено ненамјенско трошење средстава накнаде донешена су рјешења о отклањању утврђених неправилности (35 рјешења), док су за одговорна лица у шест општина/градова у којима је утврђено погрешно обрачунавање или незаконито ослобађање од плаћања накнаде издати прекршајни налози.

У току 2014. године републичка пољопривредна инспекција је извршила контролу рада свих корисника рибарских подручја у Републици Српској. Укупно код 29 корисника рибарских подручја утврђене су неправилности, док су само код њих 19 контроле биле уредне. Код корисника код којих су утврђене неправилности у издавању риболовних дозвола издати су прекршајни налози, док је корисницима који нису организовали рибочуварску службу (25 корисника) наложено организовање рибочуварске службе у складу са законом.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh