РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

18:09 11.11.2014

Садржај имазалила у цитрусима у складу са прописаним вриједностима

Лабораторијским анализама Института за јавно здравство Републике Српске утврђено је да су цитруси који су увезени у Републику Српску здравствено исправни. Републичка инспекција за храну је у току протекле седмице поред редовног узорковања хране приликом увоза, вршила додатно узорковање цитруса за лабораторијске анализе здравствене исправности, са акцентом на контролу концентрације пестицида имазалила.

Узорковане су наранџе из Јужне Африке и Уругваја, клементине из Шпаније и Италије, грејпфрут из Израела и лимун из Турске.

Анализама је утврђено да су вриједности свих испитиваних параметара у границама референтних вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла. У складу са поменутим Правилником, пестицид имазалил је дозвољен за употребу у БиХ, а у складу са прописаним вриједностима.

Поводом информације да се на тржиште Републике Српске налазе цитруси који наводно садржи концентрацију пестицида имазалила изнад дозвољених граница, обавјештавамо потрошаче да инспекција за храну свакодневно приликом увоза воћа врши узорковање ради лабораторијског испитивања здравствене исправности.

За девет мјесеци ове године приликом увоза прегледана је 3.431 пошиљка разних врста воћа и за лабораторијску анализу је узето 149 узорка. Анализама је потврђено да су сви испитивани узорци били уредни.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh