РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:53 14.05.2013

Саобраћајна инспекција

1. Ко је надлежан да уредује у погледу функције пута у јединицама локалне самоуправе?

Управљање и надзор над локалним путевима и улицама у насељу врше јединице локалне самоуправе, а у складу са Законом о јавним путевима („Службени гласник Републике Српске", број: 16/10). Чланом 66. овог закона прописано је да послове инспекцијског надзора над спровођењем Закона и других прописа који се односе на надзор над локалним и некатегорисаним путевима и улицама у насељу врше надлежни инспектори општине, односно града, као и комунална полиција у складу са законом којим се уређује њихов рад.

2. Ко је надлежан да управља и врши надзор у градском, приградском и такси превозу на територији јединице локалне заједнице ?

Управљање у градском, приградском и такси превозу врше органи јединице локалне самоуправе у складу са Законом о превозу у друмском саобраћају („Службени гласник Републике Српске", број: 11/08 и 50/10).

3. Ко је надлежан у погледу функције саобраћаја на ауто путу, брзом путу, магистралним и регионалним путевима?

Управљање и надзор ауто путевима, брзим путевима, магистралним и регионалним путевима врше Јавно предузеће ''Аутопутеви Републике Српске'', Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'' и Републичка управа за инспекцијске послове - републичка саобраћајна инспекција, а у складу са Законом о јавним путевима („Службени гласник Републике Српске", број: 16/10).

4. Ко је надлежан да утврђује право располагања локалним и некатегорисаним путевима и путевима са правом служења?

Имовинске односе на путевима рјешава Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове или суд.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh