РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:44 16.04.2015

Саобраћајна инспекција у 2014. години привремено забранила рад 35 станица техничког прегледа

У 2014. години републичка саобраћајна инспекција извршила је 1.294 контроле и у 463 случаја утврдила неправилности. Субјектима контроле издато је 159 рјешења о отклањању неправилности, изречено је 117 разних мјера забране, као што је искључења возила из саобраћаја или привремена забрана рада, у 20 случајева наложено је уклањање бесправно саграђених објеката у појасу пута, а према надлежним органима поднесено је 8 иницијатива. Због почињених прекршаја издата су 383 прекршајна налога у износу од 218.960 КМ и поднесено 11 прекршајних пријава.

Значајан помак у протеклој години направљен је у борби против нелегалног превоза у Републици Српској, посебно на правцу Кнежево-Бања Лука, Рибник-Бања Лука, Мркоњић Град-Бања Лука и Шипово-Бања Лука који су идентификовани као трасе и локације нелегалног превоза путника. По том основу из саобраћаја је искључено 12 путничких моторних возила до окончања судског поступка.

Под посебаним надзором саобраћајне инспекције биле су станице техничког прегледа моторних возила. У 35 случајева станицама техничких прегледа је због фиктивних техничких прегледа моторних возила и неиспуњавања прописаних услова за рад станица техничких прегледа изречена мјера забране рада на период од 15, 45 или 90 дана.

У области жељезничког саобраћаја забиљежен је тренд смањења посљедице по животе лица. Најчешће страдају учесници у саобраћају који се налазе у друмским превозним средствима, код незгода у локацијама укрштања пута и пруге у нивоу или грађани који се неовлаштено крећу пругом. Уочени су проблеми код путничких вагона, гдје се код више од 20% контролисаних вагона прозори нису могли затворити, због чега су предузете превентивне мјере, док је код теретних вагона у експлоатацији утврђено да су влачни уређаји неквалитетни.

У области водног саобраћаја присутан је тренд високог нивоа безбједности водне пловидбе и у прошлој години нису евидентирана инцидентна стања. Јединице локалне самоуправе врше регистрацију пловних објеката, а техничке прегледе и баждарење пловних објеката врше овлаштене организације.

У области поштанског саобраћаја и даље је евидентан проблем са доставом рачуна за извршене комуналне и друге услуге, посебно када су у питању велики даваоци услуга према грађанима и привредним друштвима као што су кабловски оператери. Активности инспекцијских органа су успорене усљед чињенице да другостепени судски органи и даље ријешавају у корист странака, супротно чињеници да је Врховни и Уставни суд Републике Српске утврдио супротно. Ипак, важно је напоменути да је значајан број контролисаних субјеката успоставио легалну доставу рачуна путем ЈП „Поште Српске".


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh