РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:37 01.09.2014

Саобраћајна инспекција за шест мјесеци извршила 653 контроле

У првој половини 2014. године републичка саобраћајна инспекција извршила је 653 контроле и у 256 случајева утврдила неправилности. Субјектима контроле издата су 84 рјешења о отклањању неправилности; изречено је 59 разних мјера забране, као што је искључења возила из саобраћаја или привремена забрана рада; у девет случајева наложено је уклањање бесправно саграђених објеката у појасу пута, а због почињених прекршаја издато је 185 прекршајних налога у износу од 97.610 КМ.

Посебан акценат у раду саобраћајне инспекције био је на реализацији Закључака Владе Републике Српске у вези са повећањем квалитета рада станица техничких прегледа и спречавањем нелегалног превоза путника. У 16 случајева станицама техничких прегледа је због фиктивних техничких прегледа моторних возила и неиспуњавања прописаних услова за рад станица техничких прегледа изречена мјера забране рада на период од 15, 45 или 90 дана, до отклањања недостатака.

У контролама превоза путника, из саобраћаја је искључено 12 путничких моторних возила на период до окончања управног или прекршајног поступка. Лица у прекршају затечена су на путним правцима Шипово-Мркоњић Град-Бања Лука и Кнежево-Бања Лука, који су идентификовани као трасе и локације нелегалног превоза путника. Важно је истаћи да је повећан ниво сарадње путника са надлежним инспекторима и да су њихови искази допринијели утврђивању почињеног прекршаја.

У области надзора међународног друмског превоза лица и ствари, надлежном Министарству комуникација и транспорта Босне и Херцеговине упућене су три иницијативе за предузимање мјера из њихове надлежности, јер је утврђено да су контролисани субјекти обављали дјелатност супротно одредбама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу Босне и Херцеговине.

У области поштанског саобраћаја и даље је присутан проблем контроле доставе рачуна за извршене комуналне услуге, а у погледу поступања надлежних судова. Активности инспекцијских органа су успорене усљед чињенице да судски органи рјешавају у корист странака, супротно поступању инспекције. Иако је Уставни суд утврдио уставност закона, а Врховни суд утврдио законитост поступања инспектора, постоји проблем другостепеног поступања Окружног суда у Бијељини и Бања Луци који редовно првостепено рјешење надлежног инспектора преиначује у корист странака, иако исти суд у управном спору потврђује рјешења инспектора. Ипак, важно је напоменути да је значајан број контролисаних субјеката успоставио легалну доставу рачуна путем ЈП „Поште Српске".


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh