РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:03 10.01.2017

Повећан број пријављених случајева акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу

Од Института за јавно здравство Републике Српске смо добили информацију да у посљедње вријеме значајно расте број пријављених случајева акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу. Европски центар за контролу болести и Свјетска здравствена организација објављују податке о повећаном оболијевању од грипа у доста земаља сјеверне хемисфере.

Како је пред нама период пораста активности вируса грипа, апелујемо на све здравствене установе да пооштре режим посјета болесницима односно да према властитој процјени, ограниче или потпуно забране посјете на појединим одјељењима. На тај начин ће се смањити ризик од компликација основне болести код хоспитализованих болесника, нарочито код имунокомпромитованих и невакцинисаних лица. Сличне мјере треба да предузимају и друге установе за смјештај као што су домови за старија лица.

У наредном периоду потребно је појачати мјере респираторне хигијене, хигијене руку и простора у коме се борави, избјегавати блиске контакте са обољелим а у исхрани користити намирнице богате витаминима и топле напитке.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh