РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Саопштење о раду за новембар

Инспекције Инспектората Републике Српске су у новембру извршиле 2.457 контрола и у 672 случаја су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречено је 537 управних мјере, издато је 329 прекршајних налога у вриједности од 310.345 КМ и поднесена је 21 прекршајна пријава. У истом периоду у спољнотрговинском надзору извршено је 15.335 инспекцијских прегледа.

Тржишна инспекција је у унутрашњем промету извршила 672 контроле, од чега су у 167 контрола констатоване неправилности и предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издата су 164 прекршајна налога у вриједности од 99.070 КМ. Ван промета је до отклањања недостатака стављена роба у вриједности од око 320.000 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на неиздавање рачуна за купљену робу и услуге, формирање, истицање и придржавање цијена, непосједовање или непотпуне декларације. У спољнотрговинском надзору тржишна инспекција је у новембру мјесецу извршила 8.109 инспекцијских прегледа и резултати анализа су у једном случају били неуредни, те су инспектори предузели мјере.

Пољопривредна инспекција је у унутрашњем промету извршила 88 контрола и у пет случајева констатовала неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Неправилности су утврђене у области трајне промјене намјене пољопривредног земљишта. У спољнотрговинском надзору Фитосанитарни инспектори су у новембру извршили 1.980 инспекцијских преглед и све пошиљке су биле уредне.

Шумарска инспекција је извршила 160 контрола и у 44 случаја констатовала неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 36 прекршајних налога у вриједности од 67.690 КМ и поднесена је једна прекршајна пријава. Привремено је одузето 2.8 м3 шумских дрвних сортимената у вриједности од 151 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за извођење радова у шумарству, реализацију извођачких пројеката, опремљеност ловочувара.

Ветеринарска инспекција је извршила 106 контрола, од чега су у 24 случаја утврђене неправилности и изречене мјере за њихово отклањање, а поднесене су и двије прекршајне пријаве. Неправилности су се најчешће односиле на посједовање Рјешења о испуњености услова за рад, евиденције издатих лијекова и заштиту животиња.

Водна инспекција је извршила 84 контроле и у 25 контрола утврдила неправилности. Субјектима контроле изречене су мјере у циљу отклањања недостатака, а због утврђених прекршаја издато је осам прекршајних налога у вриједности од 10.000 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на непосједовање и извршење услова из водних аката.

Техничка инспекција је извршила 173 контроле и у 32 случаја утврдила неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је осам прекршајних налога у вриједности од 12.000 КМ. У овом периоду прегледане су 772 пропан-бутан боце и 12 боца није задовољавало прописане техничке услове. Узето је 287 узорака течних нафтних горива за анализу и сви узорци су били усклађени са Одлуком о квалитету течних нафтних горива. Утврђене неправилности односиле су се у највећем броју случајева на вођење пословних књига и евиденција, те придржавање техничких норматива и мјера заштите.

Саобраћајна инспекција је извршила 140 контрола и у 63 контроле су утврђене неправилности и предузете мјере за њихово отклањање. Субјектима контроле су због почињених прекршаја издата 23 прекршајна налога у вриједности од 15.150 КМ и поднесено је шест прекршајних пријава. Неправилности су се најчешће односиле на уредност вршења међународног линијског превоза, обављање поштанских услуга, те заштиту јавних путева.

Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција је извршила 76 контрола. У 27 случајева утврђене су неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због почињеног прекршаја издата су три прекршајна налога у вриједности од 4.500 КМ. Неправилности су најчешће констатоване у области контроле испуњености услова за рад (лиценца), а у смислу сталног запослења лица са високом стручном спремом (инжењера) и квалификованих радника грађевинске струке, те посједовање и испуњеност услова из еколошке дозволе.

Инспекција рада и заштите на раду је извршила 658 контрола и у 173 случаја констатовала неправилности. Субјектима контроле су изречене мјере у циљу отклањања недостатака, а за почињене прекршаје издато је 77 прекршајних налога у вриједности од 91.730 КМ и поднесено је 12 прекршајних пријава. Неправилности утврђене у контролама најчешће су се односиле на обрачун и исплату плата, радно вријеме, закључивање и садржај уговора о раду, те организовање и спровођење послова заштите на раду.

Здравствена инспекција је у унутрашњем промету извршила 96 контрола и у 32 случаја утврђене су неправилности, те су инспектори предузели мјере у циљу отклањања истих. За почињене прекршаје субјектима контроле је издато шест прекршајних налога у вриједности од 9.000 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на стручни кадар у области производње и промета лијекова и медицинских средстава, обављање санитарних прегледа запослених, те испитивање техничке исправности уређаја у области заштите од нејонизујућег зрачења. У спољнотрговинском надзору Здравствена инспекција је у истом периоду извршила 5.246 инспекцијских прегледа и у пет случајева утврђене су неправилности. Инспектори су у једном случају наложили уништавање пошиљке, у два случаја отклањање неправилности у смислу декларисања робе, а у два случаја су обавијестили инспекцију Федерације БиХ јер су складишта тих пошиљки у ФБиХ.

Просвјетна инспекција је извршила 123 контроле и утврдила неправилности у 39 случајева и субјектима наложила отклањање истих. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата два прекршајна налога у вриједности од 500 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на избор наставника и стручних сарадника, вођење евиденција, те рад органа управљања и руковођења. У овом периоду извршена је контрола законитости стицања и издавања 14 школских исправа и све контроле су биле уредне.

Инспекција за заштиту од пожара је извршила 81 контролу и у 41 случају су утврђене неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата два прекршајна налога у вриједности од 705 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за организовање заштите од пожара, обуке и стручна оспособљавања, те мјере заштите средства и опрема за гашење.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh