РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Саопштење о раду за октобар

Инспекције Инспектората Републике Српске су у октобру извршиле 2.609 контрола и у 789 случајева су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречене су 634 управне мјере, издато је 445 прекршајних налога у вриједности од 520.785 КМ и поднесене су 42 прекршајне пријаве. У истом периоду у спољнотрговинском надзору извршено је 16.835 инспекцијских прегледа.

Тржишна инспекција је у унутрашњем промету извршила 569 контрола, од чега су у 154 контроле констатоване неправилности и предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 155 прекршајних налога у вриједности од 101.660 КМ и поднесена је једна прекршајна пријава. Ван промета је до отклањања недостатака стављена роба у вриједности од око 18.650 КМ, одузета је роба у вриједности од 312 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на неиздавање рачуна за купљену робу и услуге, формирање, истицање и придржавање цијена, непосједовање или непотпуне декларације, те вођење прописаних пословних књига и евиденција. У спољнотрговинском надзору тржишна инспекција је у октобру мјесецу извршила 8.203 инспекцијска прегледа и резултати анализа су у два случаја били неуредни, те су инспектори предузели мјере.

Пољопривредна инспекција је у унутрашњем промету извршила 107 контрола и у седам случајева констатовала неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања и издала два прекршајна налога у вриједности од 2.500 КМ. Неправилности су се односиле на сталну контролу квалитета, декларисање готових производа у производном погону и вођење производног листа. У спољнотрговинском надзору фитосанитарни инспектори су у октобру извршили 3.550 инспекцијских преглед и у једном случају су утврдили неисправност пошиљке, те је за исту изречена мјера забране увоза и враћања пошиљаоцу.

Шумарска инспекција је извршила 175 контрола и у 63 случаја констатовала неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 55 прекршајних налога у вриједности од 117.200 КМ. Привремено је одузето 47.3 м3 шумских дрвних сортимената у вриједности од 5.329 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на шумски ред, извршење шумско-узгојних радова, жигосаност, те обројченост и снабдјевеност отпремним исказом.

Ветеринарска инспекција је извршила 184 контроле, од чега су у 15 случајева утврђене неправилности и изречене мјере за њихово отклањање. Због утврђених прекршаја издата су четири прекршајна налога у вриједности од 4.000 КМ. У овом периоду извршено је нешкодљиво уништавање једне заражене животиње и седам килограма намирница животињског поријекла. Неправилности су се најчешће односиле на спровођење мјера превенције заразних болести и зооноза и на заштиту животиња.

Водна инспекција је извршила 94 контроле и у 36 контрола утврдила неправилности. Субјектима контроле изречене су мјере у циљу отклањања недостатака, а због утврђених прекршаја издато је шест прекршајних налога у вриједности од 37.000 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на непосједовање водних аката.

Техничка инспекција је извршила 139 контрола и у 30 случајева утврдила неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је пет прекршајних налога у вриједности од 5.000 КМ, те поднесено 14 прекршајних пријава. У овом периоду прегледане су 982 пропан-бутан боце и све боце су задовољавале прописане техничке услове. Узет је 81 узорака течних нафтних горива за анализу и шест узорка није било усклађени са Одлуком о квалитету течних нафтних горива. Утврђене неправилности односиле су се у највећем броју случајева на вођење пословних књига и евиденција, те придржавање техничких норматива и мјера заштите.

Саобраћајна инспекција је извршила 110 контрола и у 46 контрола су утврђене неправилности и предузете мјере за њихово отклањање. Субјектима контроле је због почињених прекршаја издато 35 прекршајних налога у вриједности од 10.800 КМ и поднесено је пет прекршајних пријава. Неправилности су се најчешће односиле на вршење техничког/лиценцираног прегледа, услове за рад поштанског оператера и обављање поштанских услуга.

Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција је извршила 98 контрола. У 44 случаја утврђене су неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због почињеног прекршаја издат је један прекршајни налог у вриједности од 200 КМ и поднесена је једна прекршајна пријава. Неправилности су најчешће констатоване у области контроле испуњености услова за рад (лиценца), а у смислу сталног запослења лица са високом стручном спремом (инжењера) и квалификованих радника грађевинске струке, те посједовање и испуњеност услова из еколошке дозволе.

Инспекција рада и заштите на раду је извршила 835 контрола и у 285 случајева констатовала неправилности. Субјектима контроле су изречене мјере у циљу отклањања недостатака, а за почињене прекршаје издато је 167 прекршајних налога у вриједности од 225.975 КМ и поднесена је 21 прекршајна пријава. Неправилности утврђене у контролама најчешће су се односиле на обрачун и исплату плата, радно вријеме, закључивање и садржај уговора о раду, те организовање и спровођење послова заштите на раду.

Здравствена инспекција је у унутрашњем промету извршила 94 контроле и у 37 случајева утврђене су неправилности, те су инспектори предузели мјере у циљу отклањања истих. За почињене прекршаје субјектима контроле је издато шест прекршајних налога у вриједности од 9.000 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на стручни кадар у области производње и промета лијекова и медицинских средстава, обављање санитарних прегледа запослених, те испитивање техничке исправности уређаја у области заштите од нејонизујућег зрачења. У спољнотрговинском надзору Здравствена инспекција је у истом периоду извршила 5.082 инспекцијска прегледа и у шест случајева утврђене су неправилности, те су инспектори у једном случају наложили наложили враћање пошиљке, у једном случају уништавање, а у четири случаја су обавијестили инспекцију Федерације БиХ јер су складишта тих пошиљки у ФБиХ.

Просвјетна инспекција је извршила 128 контрола и утврдила неправилности у 40 случајева и субјектима наложила отклањање истих. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата три прекршајна налога у вриједности од 5.500 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на избор наставника и стручних сарадника, вођење евиденција, те рад органа управљања и руковођења. У овом периоду извршена је контрола законитости стицања и издавања седам школских исправа и издан је један налог за поништавање школских исправа стечених на незаконит начин.

Инспекција за заштиту од пожара је извршила 76 контрола и у 32 случаја су утврђене неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. За почињене прекршаје субјектима контроле је издато шест прекршајних налога у вриједности од 1.950 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за организовање заштите од пожара, обуке и стручна оспособљавања, те мјере заштите средства и опрема за гашење.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh